Посол ЄС: В Україні є політв’язні

Вівторок, 9 жовтня 2012, 12:43

Глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський стверджує, що в Україні є політичні в’язні.

Про це він сказав в інтерв’ю Польському Радіо.

"Політв’язні в Україні є, і це твердження можна навіть почути від осіб, які близько пов’язані з нинішнім табором влади. Цю проблему обговорюють і українські політики, і всі політики ззовні, партнери України", - заявив він.

"… в мене складається враження – нині влада України вже дедалі більше усвідомлює, що затягування цієї ситуації робить з України в’язня цієї справи. І так само, як Юлія Тимошенко є в’язнем, так і Україна стає в’язнем Юлії Тимошенко", - зазначив дипломат.

Посол повідомив, що увага прикута до парламентських виборів в країні, а українське питання буде обговорено в раді міністрів закордонних справ ЄС в Брюсселі 14 листопада. Тоді ж може зачіпатись питання санкцій.

Однак Томбінський підкреслив, що представництво ЄС в Україні не працює за сценарієм санкцій.

"Я, починаючи свою роботу з перспективою 4-ох наступних років вивчання взаємин між ЄС та Україною, намагаюся зосередитись на тому, що можна зробити, а не що можна "заморозити" у взаєминах між ЄС та Україною. Проте, можливі рішення щодо розв’язки, про яку ви говорите, належать політикам", - зазначив він.

Посол також повідомив, що на даний час немає ніякого рішення щодо проведення саміту Україна-ЄС, який раніше був щорічним, і в цьому питанні слід почекати завершення виборів в Україні.

"Проте, водночас я хочу сказати, немає ніякого рішення, що саміт не відбудеться, отже, справа залишається відкритою. Дата зустрічі на верхах залишається невизначеною, оскільки нині немає для цього відповідних умов", - зазначив дипломат.

Як відомо, ПАРЄ прийняла резолюцію, де дала визначення терміну політв’язня. Опозиція та правозахисні кола вже заявили, що Юлія Тимошенко та Юрій Луценко підпадають під це визначення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News