Заступник глави ЦВК не вважає вибори вільними й демократичними

Субота, 10 листопада 2012, 17:49

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна вважає, що проведені в Україні вибори не можуть називатися вільними й демократичними.

Про це йдеться в її окремій думці, яку вона попросила долучити до всіх протоколів, прийнятих 5, 6, 8, 9 і 10 листопада.

У своїй окремій думці Усенко-Чорна сказала, що змішана система виборів зробила неможливим проведення демократичних виборів в Україні.

Серед головних недоліків вона назвала існування технічних партій, які отримали повноправне право брати участь у формуванні дільничних комісій.

"Незважаючи на збалансовані законодавчі приписи щодо формування виборчих комісій практика функціонування в Україні технічних партій створила можливість для імітації їх участі у виборчому процесі. Зокрема, через делегування їх представників до виборчих комісій", - сказала Усенко-Чорна.

"У результаті більшість дільничних виборчих комісій контролювалися одним суб’єктом виборчого процесу, підтвердженням чого є чисельні зміни до складу дільничних та окружних виборчих комісій. Таким чином, робота ОВК не ґрунтувалася на засадах транспарентності та колегіальності", - сказала заступник голови ЦВК.

Крім того, вона вказала на те, що в мажоритарних округах були широко поширені такі явища як підкуп виборців та адміністративний тиск, що суперечить принципам вільного волевиявлення.

"Наведене є переконливими доводами вважати, що результати виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах встановлено під впливом чинників, що не відповідають Конституції та закону про вибори народних депутатів, принципам і засадам вільних і демократичних виборів", - підкреслила Усенко-Чорна.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування