У Росії масово забороняють сайти

Понеділок, 12 листопада 2012, 10:38

Станом на 12 листопада забороненими на території Росії стали 179 інтернет-сторінок.

Про це повідомляє російська служба ВВС.

Через замітки "Як правильно здійснювати суїцид" в реєстр потрапив сайт "Абсурдопедія", що повністю складається зі статей, створених користувачами. Пізніше стаття, що викликала питання Росспоживнагляду, була вилучена.

До Єдиного реєстру заборонених сайтів потрапила, зокрема, популярна в Росії інтернет-енциклопедія "Луркоморье" (Lurkmore), яку самі автори називають гумористичною.

"Це звичайно найнебезпечніший сайт в рунеті, о так", - саркастично висловився в Twitter юрист-опозиціонер Олексій Навальний.

Адміністрація сайту пообіцяла продовжити роботу, незважаючи ні на що. У прес-службі сайту повідомили, що сторінка була блокована за ініціативою Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків. Ні ФСКН, ні Роскомнагляд поки офіційно ситуацію не прокоментували.

"Швидше за все, йдеться про блокування декількох сторінок, не всього сайту. Ми працюємо в цьому напрямку", - повідомив глава прес-служби ФСКН Микола Карташов.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, Прокуратура Москви також зажадала від Роскомнагляду припинення доступу до інтернет-сторінки Дмитра Виноградова, прозваного "російським Брейвіком", який 7 листопада розстріляв сімох співробітників ТОВ "Ріглі".

Відзначається, що "приводом для вжиття заходів прокурорського реагування послужило розміщення Виноградовим на своїй сторінці в соцмережі "Вконтакте" людиноненависницьких закликів і висловлювань, а також низки фотографій".

Громадські активісти висловлюють побоювання, що закон про позасудове закриття сайтів може бути застосований для придушення свободи слова. "Піратська партія Росії" пообіцяла забезпечити всім охочим доступ до сайтів, які, на думку партії, будуть несправедливо заблоковані за новим законом.

Посилання, за якими можна буде зайти на заборонені сторінки, "пірати" почали розміщувати на спеціально відкритому сайті "РосКомСвобода".

"Інтернет нескінченний, а бюджет (Роскомнагляду) - скінченний", - повідомив ЗМІ активіст "Піратської партії" Володимир Чижевський у відповідь на запитання, що вони робитимуть, якщо сам сайт "РосКомСвобода" опиниться в "чорному списку".

Як відомо, закон про позасудове закриття сайтів, які містять дитячу порнографію, відомості про способи виготовлення або місця продажу наркотиків або ж інформацію, що підштовхує до самогубства, набув чинності в Росії 1 листопада.

Власник сайту, на якому державні відомства виявлять заборонену інформацію, зобов'язаний протягом двох діб після отримання провайдером повідомлення про це видалити її. Якщо власник цього не робить, ще доба дається провайдеру на те, щоб "обмежити доступ" до сайту. Якщо ж не відреагували ні власник сайту, ні провайдер, то сайт протягом доби повинен заблокувати оператор зв'язку.

Рішення про блокування сайту, окрім Роскомнагляду, будуть приймати ще дві федеральні служби: по контролю за обігом наркотиків та по нагляду у сфері захисту прав споживачів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування