Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа має інструменти тиску на Україну, але змушена їх дозувати – експерт

Вівторок, 13 листопада 2012, 13:02

Євросоюз має можливість тиснути на Україну, однак змушений ретельно дозувати і тиск, і можливі санкції. 

Таку думку в інтерв’ю Радіо "Свобода" висловив провідний політолог із Європейського інституту міжнародних відносин (IERI) Жак Ліппер.

Наприклад, за його словами, Європа може почати пильніше стежити за закордонним капіталом представників української влади та грошовими потоками компаній, наближених до президента Віктора Януковича. Однак навряд чи може заморозити ці рахунки.

"Гадаю, що більшість капіталів (української політично-бізнесової верхівки) – у найміцніших державах ЄС, тобто, у країнах Бенілюксу, Німеччині, Австрії, Фінляндії та ще Швейцарії, там, де гроші перебувають у безпеці", - сказав експерт.

Відповідаючи на запитання, чи може Євросоюз посилити тиск на українську владу у зв’язку з виборами, які засвідчили ослаблення демократії, Ліппер сказав:

 "Це доволі делікатне рішення – застерегти, що ми заблокуємо капітали, які перебувають тут", - сказав він.

Для цього, за словами експерта, потрібна згода Єврокомісії, або навіть Європарламенту.

"Є ще й угода про партнерство між Україною та ЄС, і співдружність може вирішити, що вона її більше не дотримується або ж обмежує її чинність. Однак, вплив і цього методу політичного тиску залежить від того, наскільки відносини з Євросоюзом цінні для нинішнього українського режиму", - сказав він.

Ліппер додав, що сьогодні "режим Януковича, схоже, схильний до зближення і навіть доволі поглиблених угод із Росією", чого Москві "тільки й треба".

"З одного боку, Росія хоче створити навколо себе коло захисту від решти світу. З іншого, Україна – це надзвичайно важливий економічний партнер, візьміть хоча б її потужність як світового експортера зернових. Тож і перед Радою Євросоюзу, і перед Європарламентом стоїть складне завдання: дозувати тиск на Україну і визначити крайню межу цього тиску", - сказав експерт.
 
Він додав, що Євросоюз щодо України донині проводив політику добросусідства, яка дала поштовх угоді про партнерство, а згодом  і угоді про асоціацію.

"Це не дуже подобається Росії. До того ж українці транзитують газ і нафту, а це їм теж дає можливість тиску в тому чи іншому напрямку. Водночас, все: економіка, культура, спільна історія – наштовхує на думку, що одного дня Україна повинна асоціюватися із Євросоюзом. Тому й дозування санкцій щодо уряду цієї держави дуже складне", - підсумував Ліппер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування