В опозиції вважають, що спікером знову може стати Литвин

Четвер, 15 листопада 2012, 16:09

У Верховній Раді не буде стабільної більшості, упевнені в опозиції.

"Стабільна більшість формуватися не буде", - сказав член УДАРу Павло Розенко, який пройшов за списками партії в парламент 7-го скликання, у ході "круглого столу" в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що і Партія регіонів не буде мати фракцію в 226 голосів", - сказав він і додав, що "під конкретні голосування буде збиратися більшість".

На думку майбутнього депутата, під голосування за призначення спікера й віце-спікерів парламенту голоси уже є, оскільки існує домовленість між комуністами й Партією регіонів.

У той же час, за словами Розенка, ситуація виглядає так, що "швидше за все, усе зведеться до того, що єдиною прийнятною схемою може справді стати спікер Володимир Литвин, а першим віце-спікером - Адам Мартинюк".

Розенко зазначив, що третє місце в президії формальне, і якщо опозиції запропонують висунути свою кандидатуру, то вона, швидше за все, "знайде, хто займе це вільне місце".

І депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Юрій Одарченко вважає, що найбільш реальною кандидатурою на посаду спікера є нинішній голова ВР Литвин.

За його словами, Литвин "має якості, які повністю влаштовують владу: він не претендуватиме на посаду президента, крім того, у Литвина є прив'язка до кримінальних справ, пов'язаних із убивством журналіста Георгія Гонгадзе, що змушує його чуйно виконувати всі вказівки, які йому дає Банкова (Адміністрація президента)".

"Я розцінюю шанси Литвина (стати спікером), як дуже високі", - заявив він.

Одарченко також вважає, що стабільна більшість для Партії регіонів "малоймовірна".

Він припускає, що в парламенті можуть сформувати групу, наприклад, під керівництвом Петра Порошенка, в яку увійдуть самовисуванці, які будуть діяти за принципом "і з розумними, і з гарними", вирішуючи і власні фінансові питання, і зберігаючи "політичне обличчя".

Одарченко також не виключив, що буде сформована група, яка буде "лавірувати між усіма фракціями, і буде тяжіти до зв'язки "Партія регіонів – комуністи".

Крім того, він вважає, що в новому парламенті президент Віктор Янукович буде створювати більшість у 300 голосів для внесення змін до Конституції та введення обрання президента в парламенті, а не всенародно.

У свою чергу, майбутній нардеп від ВО "Свобода" Ігор Мірошниченко сказав: "У мене є сумніви щодо стабільної співпраці комуністів і Партії регіонів. Ситуативне голосування, звісно, між ними буде, але тісної зв'язки вже немає".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...