Тимошенко просить опозицію добитися скасування Кримінального кодексу

Понеділок, 19 листопада 2012, 14:12

Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко закликає опозицію домагатися скасування Кримінального процесуального кодексу.

Про це заявив депутат Верховної Ради Сергій Власенко після відвідування Тимошенко в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" у Харкові, повідомляють "Українські новини".

"Юлія Володимирівна попросила мене сьогодні оголосити її заклик до всіх опозиційних сил: у парламенті одним з перших підняти питання про скасування дії цього інструмента державотворення, який влада називає "прогресивний Кримінальний процесуальний кодекс", - сказав Власенко.

Він відзначив, що діючий КПК є серйозним порушенням Конституції й прав громадян.

За словами Власенка, відповідно до нового КПК, зокрема, людину не повідомляють про порушення проти неї кримінальної справи.

Він уточнив, що КПК, який діяв раніше, зобов'язує негайно повідомити людину про порушення проти неї кримінальної справи. Крім того, людина могла отримати копію постанови й опротестувати її в суді як незаконну.

Власенко підкреслив, що новий КПК дозволяє проводити негласні слідчі дії без порушення кримінальної справи й судових рішень, у тому числі здійснення аудіо- і відеоконтролю, арешт і вилучення кореспонденції, знімати інформацію із транспортних телекомунікаційних мереж і з електронних інформаційних систем і зберігати її.

Він також відзначив, що новий КПК надає право слідчому обстежити публічно недоступні місця, житло або інше майно особи шляхом таємного проникнення в них, у тому числі з використанням технічних засобів.

Крім того, за словами Власенка, КПК дає можливість потай здійснювати аудіо- і відеоконтроль місця, тобто таємно встановлювати мікрофони й відеокамери.

Власенко заявив, що в новому КПК повністю знищена роль захисника.

"Захисник без дозволу й санкції слідчого нічого практично робити не може, у нього немає ніяких прав, у нього немає ніяких можливостей, він навіть не приймає участі в слідчих діях – він присутній при слідчих діях", - сказав Власенко.

Він уточнив, що новий КПК робить адвоката тотально залежним від органів адвокатського самоврядування.

"На сьогоднішній день позбавлення свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю означає, що людину викидають із професії", - сказав Власенко.

Він підкреслив, що позбавити адвоката такого права буде дуже легко.

Як відомо, Кримінальний процесуальний кодекс вступає в дію 19 листопада.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування