ЄС пом'якшить умови підписання Угоди з Україною - ЗМІ

Понеділок, 10 грудня 2012, 07:38

Євросоюз пом'якшить свої умови підписання Угоди про асоціацію з Україною, щоб зберегти шанс на її підписання в 2013 році.

Про це пише в понеділок "Комерсант-Україна", посилаючись на свої джерела.

У понеділок у Брюсселі відбудеться чергове засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ - органу, до компетенції якого входить вироблення стратегії взаємин Євросоюзу з зовнішніми партнерами. До порядку денного включено і українське питання.

Проект рішення Ради ЄС, затверджений минулої середи, поки не оприлюднюється. Але співрозмовники в європейських структурах запевнили "Комерсант", що Брюссель вирішив дати Києву ще один шанс.

"Євросоюз ставить питання не про те, чи підписувати угоду з Україною, а про те, коли її підписувати. Адже ми вклали стільки сил в переговори з Україною не для того, щоб відмовитися від цього документа. Хоча це не відміняє існування умов підписання УА" , - пояснив один з джерел видання.

Раніше представники ЄС називали три ключові вимоги до України, при виконанні яких стане можливе підписання угоди, - проведення вільних і чесних виборів; відмова від практики виборчого правосуддя і ліквідація її наслідків; прогрес у проведенні реформ.

У рішенні Ради ЄС буде міститися оновлений список умов. За даними "Комерсанта", вони будуть дещо пом'якшені, щоб зробити можливим підписання УА в 2013 році.

Зокрема, Брюссель вирішив погодитися з доводами офіційного Києва про те, що джерелом проблем при проведенні виборів стало неідеальне виборче законодавство. Рада ЄС вимагатиме від України розробити новий всеосяжний Виборчий кодекс, причому з урахуванням думки опозиції.

Загальна вимога про продовження реформ в Україні буде конкретизована - оцінка Євросоюзом виконання даного пункту буде грунтуватися на прогресі у реалізації судової реформи, наголошують співрозмовники "Комерсанта".

У списку залишиться умова, пов'язана з проблемою виборчого правосуддя. Співрозмовники "Комерсанта", знайомі з проектом рішення Ради ЄС, стверджують, що в ньому не згадуються конкретні прізвища, проте Європа чекає перегляду вироків екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-глави МВС Юрія Луценка.

"Про це не говориться прямо, але Рада ЄС дає Україні шанс скасувати їхні вироки на підставі майбутніх рішень Європейського суду з прав людини", - вважає один із співрозмовників видання в Брюсселі.

Також на засіданні в понеділок буде обговорюватися можлива дата саміту Україна-ЄС. "Мова скоріше йде про кінець лютого або навіть про березень", - пояснив "Комерсанту" європейський дипломат.

За однією з версій, Брюссель може дочекатися проведення довиборів у Раду за п'яти мажоритарними округами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:09
Розвідка Британії після "бавовни" у Татарстані оцінила спроможності України та захист РФ
14:03
фотоРосіяни скинули бомбу на Берислав: 15 людей отримали контузії
13:58
У Кривому Розі чоловік справив потребу на Меморіал Героїв: йому повідомили про підозру
13:42
Вірастюк оголосив про народження сина від молодшої на 11 років нової коханої
13:35
У Греції запалили вогонь Олімпійських Ігор-2024
13:28
КолонкаУмєров назвав результати роботи Міноборони за останні пів року
13:27
Антибіотики не ефективні при більшості інфекцій нижніх дихальних шляхів – дослідження
13:22
Raiffeisen Bank розмістив понад тисячу оголошень про вакансії в РФ, що суперечить його обіцянці вийти з ринку
13:16
Франція вирішила запросити РФ на ювілей висадки союзників у Нормандії – ЗМІ
13:08
Китай хоче мирної конференції для врегулювання війни, але за спільної участі Росії і України
Усі новини...