Україна проти політизації подій Другої світової - МЗС

Понеділок, 10 грудня 2012, 14:25

Українська сторона виступає проти політизації питань, пов'язаних з історичними подіями Другої світової війни.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин у ході відеомосту Київ-Москва "Героїзація нацизму. Чи можна залишитися осторонь?" в понеділок у Києві, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми категорично проти спроб політизувати історичні події", - сказав Волошин.

За його словами, Україна однозначно засуджує нацизм, спроби реабілітації фашизму, однак не підтримує ситуацію, коли "під одну гребінку хочуть підвести всіх, хто зі зброєю в руках брав участь у бойових діях в рамках Другої світової війни і не завжди на боці гітлерівської коаліції".

Що стосується резолюції проти героїзації нацизму, яка була прийнята на Генасамблеї ООН, то, за словами Волошина, Україна не була осторонь цього процесу і впродовж довгого періоду працювала над текстом цієї резолюції.

Він також назвав дивним, що в підсумку за цю резолюцію проголосував лише один з чотирьох основних учасників антигітлерівської коаліції. "Це змушує замислитися над тим, наскільки ця резолюція є збалансованою", - підкреслив Волошин.

Він також додав, що проблема расизму та антисемітизму актуальна, як для України, так і для РФ.

"Але, напевно, не через боротьбу з трактуванням історичних подій потрібно боротися з ксенофобією. Напевно, для цього існують інші механізми. Ми в першу чергу виходили з того, що в рамках ООН та інших міжнародних організацій існує достатня нормативно-правова база для того, щоб протидіяти ксенофобським, расистським проявам", - сказав він.

Волошин також заявив, що в МЗС України засуджують спроби в Росії показати сталінський режим у позитивному світлі.

"Сталінський режим знищив свій народ в більш значній мірі, ніж це зробили німці за чотири роки. Тож давайте будемо чесними, адже коли в Росії сьогодні називають Сталіна ефективним менеджером, для нас це так само неприйнятно, як і ті вислови, згідно з якими Гітлер - визволитель", - заявив він.

Дипломат відзначив важливість того, щоб російське суспільство чуло правду про те, що і в 1917-му році прийшла до влади "така ж банда, по суті, яка різала і вбивала своїх".

"Ось коли ми дочекаємося від російської влади не розмов про те, що Росія і без України цю війну виграла б... Ми знаємо, що це наша спільна перемога і без нас ви б не виграли", - підкреслив Волошин, звертаючись до російської сторони.

Як повідомлялося, 26 листопада у Нью-Йорку на засіданні третього комітету Генасамблеї ООН з ініціативи РФ була прийнята резолюція "Героїзація нацизму: неприпустимість певних видів практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості".

За резолюцію проголосувало 120 держав, проти - 3 (США, Канада і Маршаллові острови), 57 країн, в тому числі Україна, при голосуванні утрималися.

У МЗС України пізніше заявили, що Київ виступає проти спроб героїзації нацизму, але підтримує більш зважений підхід до розгляду таких делікатних питань в ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...