У Європі вважають, що в Януковича все погано

Четвер, 13 грудня 2012, 07:49

У президента Віктора Януковича після парламентських виборів не залишилося приводу для радості, вважають у Європі.

"Кінець року явно не задався для президента України Віктора Януковича. Якщо перед виборами до Верховної Ради в українського лідера ще був привід для радості, то тепер немає й того", - пише оглядач Frankfurter Allgemeine Конрад Шуллер, передає InoPressa.

Незважаючи на високі рейтинги, що обіцяли упевнену перемогу на виборах Партії регіонів, Януковичу так і не вдалося зміцнити свою владу в країні, говориться в статті.

А розрахунки на подолання зовнішньополітичної ізоляції та підписання угоди про асоціацію з ЄС, головна ставка в яких робилася на позитивну оцінку іноземних спостерігачів, провалилися з тріском - вибори стали справжнім "кроком назад", пише Шуллер.

"Усі пішло за зовсім іншим сценарієм", - продовжує журналіст.

Він додає до цього помітно меншу кількість місць у президентської партії у Верховній Раді, відставку у важкий для країни час прем'єр-міністра Миколи Азарова, відсутність будь-якого економічного зростання "внаслідок кланового характеру економіки й повсюдної корупції".

Шуллер додає, що оскільки корупція, за оцінкою провідних світових рейтингових агентств, досягла воістину катастрофічних масштабів - Україні доведеться розпрощатися з іноземними кредитами, "і це в той момент, коли країні необхідно майже 7 млрд євро для рефінансування боргу".

Німецький оглядач зазначає, що в країни є декілька виходів із ситуації.

Перший варіант - приєднання України до Митного союзу з Росією, Білорусією та Казахстаном. Але це, незважаючи на оздоровлення української економіки завдяки зниженню ціни на газ із 430 доларів до "стандартних для союзу" 166, буде фактично означати кінець мрій про Європу й втрату незалежності, вважає Шуллер.

Крім того, українці могли б скористатися допомогою МВФ для рефінансування боргів, однак організація, незадоволена ставленням Януковича до реформ, уже згорнула всі свої програми допомоги.

"Та й навряд чи МВФ буде щось робити без згоди США. А американці, які лише нещодавно визнали Україну, яка порушує демократичні принципи й переслідує опозиціонерів, "своїм найбільшим розчаруванням", не будуть закривати ока на її дурну політичну репутацію", - зазначає Шуллер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News