Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що б Янукович не підписав у Росії, він порушить зобов'язання?

Понеділок, 17 грудня 2012, 10:15

Поки не досягнута остаточна домовленість щодо документів, які можуть бути підписані під час візиту президента Віктора Януковича до Москви 18 грудня.

Про це сказав із посиланням на джерела в уряді науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко, пише газета "Комерсант-Україна".

"Готується пакетне рішення – крім зміни газової формули й початку процедури приєднання до Митного союзу, передбачається вирішити й інші питання", - сказав він.

"При цьому Київ і Москва відстоюють різні підходи: російська сторона хоче підписати юридично зобов’язувальний документ, Україна ж наполягає на його декларативному характері", - зазначив експерт.

"Але яке б наповнення не було обрано, у ньому будуть пункти, які порушують зобов'язання України перед СОТ і Європейським енергетичним співтовариством, а також норми парафованої угоди про асоціацію з ЄС", - заявив Сушко.

Експерт припускає, що Україна утримається від одностороннього виходу з Європейського енергетичного співтовариства, але ухвалить рішення, яке йде врозріз із положеннями енергетичної хартії та унеможливлює членство в співтоваристві – приміром, про надання "Газпрому" частки у структурі власності "Нафтогазу" чи "Укртрансгазу".

Ці вимоги Росія висунула в листопаді на переговорах про постачання газу в Молдову. 

Якщо інформація про домовленості правдива, компроміс Києва та Москви може бути досягнутий лише за декларативним варіантом, оскільки до вівторка Київ, швидше за все, не встигне провести необхідні рішення ні через Кабмін, ні через парламент, пише газета.

Заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий попереджає: "Навіть політичний меморандум, який не має юридичних зобов'язань, закриє нам можливість підписання угоди про асоціацію з ЄС". 

А депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах виключає, що під час візиту Януковича в Росію 18 грудня будуть підписані документи про вступ України в Митний союз у рамках Єдиного економічного простору (Росія, Казахстан, Білорусь).

"Ніяких підписів про вступ у Митний союз 18 грудня не буде", - заявив він в ефірі "5 каналу" увечері 16 грудня, повідомляють "Українські новини".

Кінах зазначив, що для вступу в МС потрібно пройти непросту процедуру.

"Йдеться про інше – як нам далі співпрацювати, вирішувати дуже складні питання з нашим північно-східним сусідом, який має в зовнішній торгівлі України 34%", - сказав він.

Кінах наголосив, що Україна, насамперед, прагне узгодити умови присутності її продукції на ринку країн Митного союзу.

Раніше посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що візит Януковича в Москву 18 грудня "відбудеться тільки в тому випадку, якщо буде про що домовлятися", і він означатиме, що "ми серйозно наблизилися до того, щоб вийти на практичні домовленості".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування