Опозиції може дістатися 13 комітетів, а провладній більшості - 15 - ЗМІ

Вівторок, 18 грудня 2012, 13:36

Фракція "Батьківщина" може отримати 8 або 9 парламентських комітетів, фракція УДАР – 3-4, "Свобода", найпевніше, один, Партія регіонів – 11-12, КПУ – 3.

Вже фактично затверджено розподіл комітетів у пропорції: 13 – опозиційним фракціям, 15 – провладним, пише "Тиждень" з посиланням на власне джерело у парламенті.

Розподіл комітетів серед опозиційних фракцій багато в чому залежатиме від того, до скількох комітетів буде прирівняне представництво ВО "Свобода" у президії Верховної Ради.

Наразі не вирішено, чи буде посада віце-спікера, яку обіймає свободівець Руслан Кошулинський, вважатися рівною трьом чи двом комітетам.

Якщо трьом – то два з них відійдуть фракції "Батьківщина", яка таким чином матиме 9 посад голів комітетів, 1 – УДАРу, котрий таким чином матиме 4 комітети, на які наразі і претендує. "Свобода" у такому випадку залишиться без комітетів.

Якщо посада Кошулинського буде прирівняна до двох комітетів, тоді, скоріш за все, "Батьківщина" отримає 8 комітетів, УДАР – 4, Свобода – 1 (з високою вірогідністю – комітет з питань свободи слова та інформації, який очолить Ігор Мірошниченко).

Комуністи впевнено претендують на комітети соцполітики, транспорту та зв’язку та спецкомісію з питань приватизації.

Також один парламентський комітет може бути віддано комусь із самовисуванців.

Питання про розподіл комітетів всередині опозиції буде вирішуватися на Раді опозиції. Наразі жодних рішень з цього питання, тим більше з питання персонального представництва, немає.

У фракції "Батьківщина" багато хто обстоює принцип рейтингового голосування за кандидатів на посаду голів комітетів, як це було в часи керівництва фракцією Юлією Тимошенко у 2006-2007 роках, адже майже на кожну з посад є по кілька претендентів.

Як відомо, в Раді VII скликання створено 27 комітетів і одна спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.

Раніше представники Партії регіонів запропонували представникам опозиції очолити 12 комітетів, а також спеціальну контрольну комісію. Однак опозиція відкинула цю пропозицію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування