ЗМІ: Януковича приймуть у Москві тільки для вступу до Митного союзу

Середа, 19 грудня 2012, 08:09

Росія знизить Україні ціну на газ тільки у випадку, якщо Україна прийме всі умови Росії щодо вступу до Митного союзу, а пропозиції України вступити в ЕврАзЕС недостатньо.

Про таку позицію Росії пише газета Комерсант-Україна.

Джерело видання в адміністрації президента Росії розповідає, що деталі зустрічі двох президентів трималися в таємниці - МЗС двох країн були фактично відсторонені від підготовки, весь діалог проводився на рівні адміністрацій президентів Росії й України.

При цьому, за словами співрозмовника, при підготовці до візиту Київ демонстрував готовність до підписання пакета документів, але в Москви залишалися сумніви із приводу готовності України виконувати взяті на себе зобов'язання. 

"До вечора понеділка Київ продовжував переконувати нас переглянути нині існуючий газовий контракт, не даючи при цьому гарантій вступу до Митного союзу",- розповів співрозмовник видання.

"Ми ж позначали свою позицію: якщо не буде юридичних гарантій вступу, то мови про перегляд газових угод бути не може", - підкреслив він.

За даними джерела, Україна пропонувала свій вступ до ЄврАзЕС із обіцянкою продовжити інтеграцію до МС після ліквідації всіх перешкод, у тому числі конституційних обмежень.

Але цього Москві виявилося недостатньо. 

У Кремлі пам'ятають, що один з колишніх членів ЄврАзЕС - Узбекистан - у свій час призупинив членство в цій організації.

Україна, одержавши жадану знижку на газ, також могла б відмовитися від продовження процесу вступу до МС, а згодом за прикладом своїх узбецьких колег і зовсім вийти з ЄврАзЕС. 

У Кремлі стверджують, що ще у ніч на вівторок стала очевидна безглуздість зустрічі, після чого сторони домовилися відмовитися від неї.

"Наша позиція в цьому питанні принципова. Як тільки Україна буде готова прийняти російські умови, тоді й відбудеться зустріч",— резюмував співрозмовник видання, не уточнивши, чиїй позиції — українській або російській — відповідав пакет документів, підготовлених до підписання главами держави в рамках візиту, що планувався. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News