Human Rights Watch заступилася за сексменшини й відчитала "Свободу"

Середа, 19 грудня 2012, 10:48

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликає владу України забезпечити право сексуальних меншин на збори й свободу вираження.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на повідомлення організації.

"ЛГБТ-люди в Україні мають право на збори й свободу вираження, і українська влада повинна переконатися, що вони можуть здійснювати ці права", - цитується в ньому заступник директора організації з Європи та Центральної Азії Рейчел Денбер.

Human Rights Watch також закликає владу засудити гомофобні вислови й напади на учасників акції протесту, яка відбулася в Києві 8 грудня й була спрямована проти законопроекту про заборону виробництва, публікації чи поширення різних виробів і матеріалів, які пропагують гомосексуалізм.

Організація зазначає, що члени партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" намагалися зірвати акцію протесту, а співробітники міліції робили гомофобні зауваження учасникам.

У зв'язку з цим Human Rights Watch закликає українську владу повною мірою розслідувати інцидент, який стався 8 грудня, і залучити винних за напад на протестувальників до відповідальності.

Організація підкреслює, що "Свобода" повинна дотримуватися законів України та її міжнародних зобов'язань, а також не повинна направляти своїх членів викрикувати гомофобні гасла й нападати на учасників мирного протесту.

Human Rights Watch також обурена інформацією про те, що під час затримання протестувальників міліція запитувала про їхню сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність, а також використовувала щодо них гомофобні образи.

"Це абсолютно неприйнятно для міліції, використовувати гомофобні образи й не понести за це жодної відповідальності. Влада в Україні повинна робити більше, щоб упевнитися, що міліція захищає ЛГБТ-осіб, а не порушує їхні права", - зазначила Денбер.

За даними організації, у результаті акції протесту 8 грудня на Бессарабській площі в Києві, у якій взяли участь близько 100 осіб, міліція затримала 6 демонстрантів, які намагалися перешкоджати членам "Свободи" розпорошувати сльозогінний газ і розривати плакати демонстрантів.

Усі затримані пізніше були відпущені.

Як відомо, 2 жовтня Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону №8711, який передбачає заборону пропаганди гомосексуалізму.

Після цього низка іноземних держав і міжнародних організацій закликали Україну не ухвалювати цей законопроект, оскільки він є дискримінаційним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...