Нову Раду лихоманитиме лише напоказ - політолог

Середа, 19 грудня 2012, 20:08

Нова Верховна Рада зовні демонструватиме конфлікти та політичне протистояння, а всередині відбуватимуться таємні домовленості.

Таку думку під час прес-конференції висловив глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передає УНІАН.

"Ми побачимо лихоманку в роботі парламенту. Дуже часто будуть з’являтися публічні конфлікти, протистояння з блокуванням трибуни Верховної Ради", - сказав він.

Фесенко відзначив, що опозиція змушена буде демонструвати свою радикальність та агресивність, тому що цього хочуть їхні виборці.

Водночас, на думку політолога, влада і опозиція готові до таємних домовленостей у Верховній Раді.

"Те, що кадрові рішення в парламенті відбулися в спокійному режимі, - це якраз наслідок цих домовленостей. Кожен отримує своє: "Свобода" й опозиція отримали своє в перший день, а на другий день вони дали можливість проголосувати ці рішення", - сказав він і додав, що в обмін вони отримали, зокрема, місце у президії для представника "Свободи".

В той же час, вважає експерт, опозиція все ж сподівалася, що за кандидатуру Миколи Азарова на посаду прем’єра не проголосують.

Найконфліктнішими темами, на думку Фесенка, стане розподіл комітетів ВР, персональне голосування в сесійній залі та мовне питання.

"Ситуація з Верховною Радою буде непростою, дуже нестабільною і буде багато конфліктних тем у перспективі: від теми Митного союзу до теми внесення змін до Конституції", - сказав експерт.

Крім того, він відзначив, що нове керівництво Верховної Ради не має досвіду роботи в президії ВР. І лише новий спікер Володимир Рибак є досвідченим депутатом, а два його заступники - Руслан Кошулинський та Ігор Калєтнік - це новачки, які "не мають вагомого депутатського досвіду".

Фесенко зауважив, що у спікера, таким чином, не буде "надійного дублера", що може ускладнювати оперативну роботу президії ВР.

"Поки ми дивимось, що Володимир Рибак достатньо вдало керує залою, тримає контроль над нею", - сказав він.

При цьому призначення Калєтніка - це символічне відображення "тактичного, а можливо, навіть прихованого стратегічного союзу Компартії і Партії регіонів", вважає Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News