Посол США знає, як Україні стати енергонезалежною

Субота, 22 грудня 2012, 09:41

Україна має достатньо ресурсів для енергонезалежності, особливо з урахуванням потенційних покладів сланцевого газу.

Таку думку висловив посол США в Україні Джон Теффт у своїй статті в газеті KyivPost, повідомляє УНІАН.

Він нагадав, що в результаті встановлення ринкової ціни на газ інші країни посткомуністичного табору змушені були різко скоротити споживання енергії, що було поштовхом для більшого використання внутрішніх джерел енергії і зробило їх прибутковими.

"Подібні зміни мають відбутись тут. Україна має достатньо ресурсів, аби бути практично енергонезалежною – особливо зважаючи на "революцію сланцевого газу", яка пішла зі США, і власні українські потенційні резерви сланцевого газу", – заявив посол.

Він вважає, що подібний розвиток ситуації докорінно міг би змінити енергетичні відносини між Україною та Росією та розірвати взаємозалежність, яка не відповідає інтересам жодної зі сторін.

Теффт також вважає нову угоду з Міжнародним валютним фондом кращим для України короткостроковим розв’язанням складної фінансової ситуації в 2013 році.

За словами посла, встановлення ціни на газ на рівні ринкової також допоможе Україні домовитись с МВФ. "Нова угода з МВФ є кращим для України короткостроковим розв’язанням дуже складної фінансової ситуації в 2013 році", – вважає Теффт.

Так чи інакше, зазначає він, Україна змушена буде чи то на внутрішньому, чи то на зовнішньому ринку позичати гроші для покриття свого бюджетного дефіциту, інший варіант – це зупинити появу такого дефіциту.

Разом з тим Теффт наголошує, що домовленості з МВФ можна розглядати лише як тимчасовий захід для країни, допоки вона не стане спроможна самостійно впоратись зі своїми фінансовими негараздами.

"Їх не можна вважати постійним джерелом фінансування. Тому вони містять умови, які спрямовані допомогти країні провести необхідні реформи задля побудови міцної фінансової бази та її виходу на шлях сталого економічного зростання", – додав посол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...