З Нового року швидка має приїздити за 10 хвилин

Понеділок, 31 грудня 2012, 19:53

З 1 січня 2013 року в Україні набуває чинності постанова Кабміну, що регламентує нормативи прибуття за викликом бригад швидкої допомоги.

Так, відповідно до постанови бригади "швидкої" мають прибувати за екстреними зверненнями через 10 хвилин у містах та за 20 хвилин у населених пунктах поза межами міст з моменту виклику, повідомляє УКРІНФОРМ.

"Зазначені нормативи з урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей, епідеміологічної ситуації та стану доріг можуть бути перевищені, але не більше ніж на 10 хвилин", - йдеться у постанові.

До категорії екстрених віднесено наступні виклики: якщо пацієнт знепритомнів, у нього судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль у ділянці серця, блювання кров'ю, гострий біль у черевній порожнині, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, а також гострі психічні розлади, що загрожують життю та здоров'ю пацієнта або оточуючих.

За екстреними викликами медики також виїжджатимуть у таких випадках: коли пацієнт зазнав травми (поранення, перелом, вивих, опік, важкий забій, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, теплового удару, переохолодження, асфіксії (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи), пошкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укусів тварин, порушення нормального перебігу вагітності.

Окрім того, до категорії екстрених віднесено звернення медпрацівників щодо транспортування пацієнтів, котрі потребують термінової госпіталізації.

Натомість до неекстрених відтепер належать звернення стосовно пацієнта, стан якого не є невідкладним і супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю, болем у попереку, суглобах, підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом в онкологічних хворих, алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом.

Неекстреними стануть і виклики у разі загстрення у пацієнта хронічних захворювань, коли він перебуває під наглядом сімейного або дільничного лікаря при гіпертонічній хворобі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному запаленні печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглобів тощо.

Неекстрені виклики перенаправлятимуться диспетчером оперативно-диспетчерської служби у відповідний заклад охорони здоров'я первинної медико-санітарної допомоги, а в разі відсутності такої змоги до пацієнта направлятиметься бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги, яка не виконує екстрені виклики, упродовж однієї години з моменту отримання звернення, зазначається в додатку до постанови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування