Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чехи вперше обирають президента. З двох екс-прем'єрів і художника

Субота, 12 січня 2013, 08:44

У Чехії проходять перші прямі президентські вибори.

Виборчі дільниці розпочали роботу в п'ятницю і закриються в суботу, повідомляє Інтерфакс.

У передвиборній гонці брали участь дев'ять кандидатів. Головними претендентами на посаду глави держави є два колишніх прем'єр-міністри країни - Ян Фішер і Мілош Земан.

Згідно з результатами опитувань, 25% респондентів готові проголосувати в першому турі за Земана, який обіймав посаду прем'єр-міністра в період з 1998 по 2002 роки. На підтримку Фішера, який очолював уряд у період з 2009 по 2010 роки, висловлюються 20% опитаних.

На відміну від чинного президента і євроскептика Вацлава Клауса, який використовує будь-яку можливість для критики Євросоюзу, ці кандидати демонструють більш помірний підхід по відношенню до ЄС. Чехія приєдналася до ЄС у 2004 році.

Другий президентський мандат Клауса закінчується в березні 2013 року. Згідно з конституцією, він не може виставляти свою кандидатуру на третій президентський термін.

Громадяни Чехії вперше обирають президента прямим всенародним голосуванням. Завдяки новій системі голосування на пост президента змогли балотуватися незалежні кандидати - зокрема, татуйований з ніг до голови оперний композитор і художник Володимир Франц.

На подив політичних опонентів, напередодні виборів він піднявся на третій рядок у рейтингу популярності кандидатів на пост глави держави.

Як очікується, в першому турі Франц набере 11% голосів, що не дозволить йому взяти участь у другому турі голосування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування