Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт: дефляція 2012 року свідчить про стагнацію і змертвіння

Субота, 12 січня 2013, 13:14

Зафіксована за підсумками 2012 року дефляція 0,2%, яку президент Віктор Янукович назвав найважливішим досягненням економіки, насправді є відображенням падіння ВВП і змертвіння ділової активності.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив екс-радник президента з питань макроекономіки (1994-2005), екс-голова ради НБУ (2000-2005) Анатолій Гальчинський.

"Не тільки теорією, а й багаторічною світовою економічною практикою доведено, що оптимальною для перехідної економіки, що структурно реформується, є інфляція в межах 4-6%. Китай, Туреччина, Індія підтверджують це", - сказав експерт.

"У зв'язку з цим дефляція минулого року - це не тільки і навіть не стільки благо, це відображення загальноекономічної стагнації, падіння обсягів ВВП (за 11 місяців - 98,7%), промисловості та будівництва, змертвіння ділової активності", - відзначив Гальчинський.

"Президент був зобов'язаний акцентувати увагу саме на цій, зворотній, стороні медалі і повязаних з нею викликах. Він цього не зробив. Мені довелося десять років працювати радником президента з макроекономіки, тому можу з упевненістю стверджувати: подібних проколів в оцінках економічних результатів не допускалося", - підкреслив він.

Експерт нагадав, що в 2002 році дефляція разом з уповільненням зростання ВВП послужила приводом для серйозних розглядів на рівні не тільки НБУ і уряду, але і президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...