Німеччина не помічає Україну на догоду Росії - експерт

Вівторок, 15 січня 2013, 12:13

Політична дружба між Німеччиною і Росією відбивається на позиціях України негативним чином.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише Андреас Умланд-співробітник Центрального інституту з вивчення Центральної і Східної Європи (ZIMOS) в Айхштетт, Баварія.

При практичній реалізації східної політики Німеччини, як і раніше діє
принцип "Росія насамперед", в той же час Берлін демонструє байдужість до решти республік колишнього Радянського Союзу, відзначає він.

"Лише зрідка значущі суспільні тренди "проміжної Європі "- між ЄС і РФ - адекватно висвітлюються й обговорюються (як, наприклад, позбавлення волі опозиційних політиків у Білорусі та Україні). Але підвищена увага до України, зокрема, під час помаранчевої революції, ніколи навіть приблизно не досягала рівня інтересу до Росії і мала, якщо це взагалі відбувалося, лише обмежений або запізнілий вплив на зовнішню політику Німеччини ", - зазначив політолог.

"Білорусь і Україна є тими східнослов'янськими державами, які сьогодні, з одного боку, викликають особливий інтерес у Москви, а з іншого - явно знаходяться в тіні" російської "політики Німеччини", - пише він.

"Неувага з боку німецьких політиків та засобів масової інформації, зокрема, до України в останні роки стала викликати сумніви в правильності такого підходу з точки зору не тільки історичної відповідальності, але і міжнародної безпеки", - вважає експерт.

Умланд зазначив, що в українських же ЗМІ, а також в українській діаспорі політична дружба між Німеччиною і Росією, а також зростаюче економічне переплетення їх інтересів в останні роки стало злободенною темою. Причина - відчуття української еліти, що східноєвропейська політика Німеччини у сфері енергетики здійснюється за рахунок українського суверенітету.

"Ще більш сумно, що з недавніх пір німецьке пугало використовується близькими до українського уряду" політтехнологами "для маніпуляції внутрішньополітичними настроями, зокрема, коли на Ангелу Меркель звалюють провину за перебої в європейській інтеграції України в період незграбного президентства Януковича", - додав політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування