Україна блефує у відповідь на російську пропозицію - екс-посол США

Вівторок, 15 січня 2013, 19:59

Президент Віктор Янукович стверджує, що пріоритет - поглиблення відносин з Євросоюзом, однак заяви його чиновників натякають на поворот у бік Росії.

Про це пише екс-посол США в Україні Стівен Пайфер у своїй статті в Financial Times, цитує "Инопресса".

"Чи втіляться ці натяки в реальності? Навряд чи", - вважає дипломат.

"Янукович кокетує, натякаючи на вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, щоб змусити Захід ігнорувати занепад демократії на Україні", - стверджує він.

У міру того, як погіршувалися відносини країни із Заходом, Москва намагалася втягнути Київ до Митного союзу, навіть пообіцявши знизити ціни на газ, пише Пайфер.

Раніше Янукович виключав вступ до Митного союзу саме з причини того, що це знищило б всякі перспективи для України досягти угоди про вільну торгівлю з ЄС.

Розворот від Європи до Росії був би сприйнятий суперечливо в Україні - як народом, оскільки опитування відзначають стійку підтримку інтеграції в ЄС, так і елітою, міркує дипломат.

"Президент та інші члени еліти, здається, перебільшують значимість України, вважаючи, що країна займає настільки важливе місце в геополітичному перетягуванні каната між Заходом і Росією, що перший прийме Україну такою, яка вона є", - пише автор статті.

Швидше за все, цього не станеться, вважає він.

"По-перше, немає підстав припускати, що Барак Обама або європейські лідери мислять поняттями холодної війни. По-друге, Захід розуміє, що для Києва вступ до Митного союзу пов'язаний з ризиком для українського суверенітету", - пише дипломат.

ЄС і США повинні гранично ясно дати зрозуміти Януковичу: він може або жити згідно з демократичними стандартами, або потрапити в ще більшу ізоляцію, вважає автор.

"Він може стверджувати, що такий вибір підштовхне його до Росії. Але він, майже напевно, туди не хоче", - підсумовує Пайфер.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...