Підозрюваний у підготовці замаху на Путіна заявив про тортури

Четвер, 17 січня 2013, 11:30

Головний підозрюваний і обвинувачуваний в організації теракту проти Володимира Путіна Адам Осмаєв відмовився в суді від усіх своїх показань і заявив про тортури.

Про це йдеться в його заяві, переданій журналістам у четвер, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ці показання було отримано внаслідок фізичного та психологічного впливу, який чинився на мене з боку правоохоронних органів з моменту мого затримання... Під час розгляду цієї справи я письмово відмовився від усіх раніше наданих мною показань і вимагав розслідування фактів катувань... ", - йдеться в заяві.

Осмаєв заявив, що враховуючи ці факти, відповідно до ст. 63 Конституції, він змушений відмовитися давати пояснення у судовому засіданні.

"Цю заяву прошу додати до матеріалів справи", - наголошується в заяві.

Цивільна дружина Осмаєва передала журналістам іще одну заяву Осмаєва на ім'я прокурора Одеської області Олександра Галкіна про те, що під час слідства у кримінальній справі співробітники правоохоронних органів застосовували в нього тортури.

У своїй заяві щодо тортур Осмаєв зазначає, що під час його затримання 4 лютого 2012 року співробітники СБУ били його по голові рукоятками пістолетів, ногами, руками та прикладами зброї, надівали пакет на голову і вводили за допомогою ін'єкцій наркотичні засоби.

За його словами, в результаті цих побоїв він, імовірно, отримав тріщини в ребрах і кілька місяців не міг встати через сильний біль.

Крім того, головний підозрюваний стверджує, що під час допиту йому погрожували побиттям, якщо він не зізнається у підготовці вбивства глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова та Путіна.

Як відомо, 4 лютого в Одесі в ході спецоперації були затримані ймовірні злочинці, які були в міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються у вчиненні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. Під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаєв і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Ілля П’янзін.

Генпрокуратура України направила кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України ("незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"), у слідчий відділ УСБУ Одеської області.

На місці пожежі були знайдені елементи саморобних підривних пристроїв. П’янзін був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їхньої групи був Осмаєв (його затримали в Одесі в лютому).

27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські й українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на тоді ще прем'єра РФ Путіна після президентських виборів у Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування