Угорці обурилися через "мовний" законопроект опозиції

Субота, 19 січня 2013, 08:49

Угорці України глибоко обурені "мовним" законопроектом опозиції й занепокоєні фактом появи такої законодавчої ініціативи.

Як повідомив УНІАН народний депутат, голова Демократичної спілки угорців України Іштван Гайдош, про це йдеться в заяві, прийнятій у четвер на засіданні президії Демократичної спілки угорців України, стосовно реєстрації у Верховній Раді проекту закону "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні".

Зокрема, на засіданні прозвучало, що поданий народними депутатами Володимиром Яворівським (ВО "Батьківщина"), Марією Матіос ("УДАР") та Іриною Фаріон (ВО "Свобода") документ без перебільшення є "унікальним" в українській законодавчій практиці. Адже суспільство отримало документ, низка положень якого суперечить не тільки Конституції та міжнародно-правовим зобов’язанням України, а й здоровому глузду.

Голова ДСУУ наголошує, що законодавчі пропозиції, які містяться у даному законопроекті, несуть у собі загрозу порушення основоположних культурних, соціальних і політичних прав громадян України - осіб належних до національних меншин, порушують їх конституційні права, націлені на позбавлення їх існуючих можливостей задоволення своїх національно-культурних потреб, у брутальній формі нехтують міжнародно-правовими зобов’язаннями України щодо захисту прав людини в т. ч. осіб, належних до національних меншин.

Гайдош вважає, що депутати-розробники законопроекту ним фактично встановлюють новий, Конституцією не передбачений обов’язок громадян, а саме щодо знання української мови. Осіб, котрі не володіють або володіють не в належному обсязі пропонують обмежити не тільки у доступі до певних професій, але також у виборчих правах.

"Особливо прикрим вважаємо той факт, що серед ініціаторів цього документу, крім представника відомої своєю схильністю до політичного екстремізму і ксенофобії ВО "Свобода" є й народні депутати, які представляють політичні сили, що позиціонують себе як демократичні й такі, що палко підтримують євроінтеграційний курс України", - додав нардеп.

Як повідомлялося, 10 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні", в якому опозиція запропонувала власну інтерпретацію поняття "іноземної" та "регіональної мови".

Згідно з законопроектом, "будь-яка інша мова, що застосовується в Україні, окрім української мови як мови титульної нації та мов інших корінних народів України, для цілей цього закону є іноземною мовою".

У Закарпатській області, за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, проживає близько 151 тисячі угорців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування