У МОЗ кажуть, що вакцини сина Богатирьової безпечні і від них ніхто не помирав

Четвер, 24 січня 2013, 20:25

Мінздоров’я не зафіксувало жодного летального випадку внаслідок щеплення вакциною для профілактики гепатиту В виробництва "Фармстандарт-Біолік" у 2012 році.

Про це "Українській правді" заявив завідувач сектором імунопрофілактики Управління громадського здоров'я МОЗ Сергій Платов, коментуючи заяву депутата від "Батьківщини" Андрія Сенченка про 11 смертей внаслідок щеплення цією вакциною.

"У нас є офіційні заключення, підписані фахівцями. За 2012 рік було 8 повідомлень про летальні випадки, які співпали в часі з введенням вакцини. Причинами смертей були, наприклад, механічна асфіксія, зумовлена їжею; гостра кишкова інфекція невстановленої ітіології, мінінгококова інфекція тощо", - сказав він.

Платов пояснив, що по кожному випадку МОЗ скликає комісію з фахівців, і перевіряє, чи є причинно-наслідкові зв’язки між введенням вакцини і смертю.

"Ми підтверджуємо це різними методами дослідження – не тільки вивчається документація, але й проводяться гістологічні дослідження, паталого-анатомічні, судово-медичні. І це займає певний час. Ми вивчаємо всі обставини, а потім тільки видаємо заключення про відсутність причинно-наслідкового зв’язку. І за всіма тими випадками у нас є офіційні підтвердження, що причинно-наслідковий зв’язок відсутній", - сказав він.

Крім того, чиновник заявив, що за деякими серіями вакцин "Фармстандарт-Біолік", реалізацію і виробництво яких було тимчасово заборонено Держлікслужбою, МОЗ вже має підтвердження лабораторного контролю якості.

"Після тимчасової заборони Держлікслужби, ці вакцини були направлені на повторний лабораторний контроль. Він показав, що ці вакцини – якісні. Тому зараз ці матеріали будуть направлені Держлікслужбі, і я думаю, що найближчим часом заборона буде знята", - сказав він.

Як уточнив радник гендиректора Державного експертного центру МОЗ Юрій Гамазін, йдеться про окремі серії препаратів "дифтерійні групи" та АКДС (коклюшно-дифтерійно-правцева вакцина).

"Тільки випробування гепатитної вакцини продовжується за однією причини – лабораторія не в змозі одномоментно поставити на випробування все те, що їй привезли. Люди працюють і вдень, і вночі, і на вихідних, але технологію скоротити неможливо", - сказав він.

За словами Платова, вакцинація цими препаратами тимчасово призупинена. "Як тільки з них буде знято заборону, ми продовжимо вакцинацію", - сказав він.

Крім того, Платов спростував інформацію про те, що виробництво "Фармстандарт-Біолік", співвласником якого є син міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, отримує найбільші замовлення на тендерах МОЗ.

"Минулого року ми закупили 14 позицій вакцин, з них "Фармстандарт-Біолік" виграв тендери на постачання 5 вакцин, 3 з яких не мають аналогів в Україні. На всю програму Держбюджетом було затверджено видатків на 302 мільйони 110 тисяч гривень. Із цієї суми на закупівлю вакцин "Фармстандарт-Біолік" пішло 15 мільйонів. Тобто ми говоримо про 5% від усіх вакцин", - сказав він.

Як відомо, 55% акцій "Фармстандарт-Біолік" належить російській компанії "Фармстандарт", рештою 45% володіють син Богатирьової Олександр та бізнесмен Олександр Забудкін у приблизно рівних частинах.

Раніше Генпрокуратура після звернення запит БЮТівця Андрія Сенченка ухвалила постанову про проведення перевірки щодо дотримання законодавства Мінзоров’я при закупівлі вакцин виробництва "Фармстандарт-Біолік".

Державна служба лікарських засобів тимчасово заборонила реалізацію (торгівлю), зберігання та застосування всіх серій" вакцини на підставі результатів перевірки ліцензійних умов виробництва ліків фірмою "Фармстандарт-Біолік" через виявлені суттєві порушення на виробництві.

У своєму запиті до Генпрокуратури Сенченко, спираючись на сюжет програми "Гроші", стверджував, що від неякісної вакцини померло 11 дітей.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування