"Батьківщина" не підтримала резолюцію ПАРЄ про політичних в'язнів

П'ятниця, 25 січня 2013, 08:01

Представники партії "Батьківщина" у Парламентській асамблеї Ради Європи не підтримали резолюцію про політичних в'язнів у Азербайджані.

Як пише "Комерсант-Україна", цей документ, заснований на звіті доповідача Кристофа Штрассера, став би першим рішенням ПАРЄ, в якому розкривається термін "політичний в'язень", затверджений у жовтні 2012 року.

Він міг "дати зелене світло" для складання списків політв’язнів у інших державах, зокрема в Україні. 

Заступник голови української делегації Сергій Соболєв ("Батьківщина") говорив: "Якщо ми не проголосуємо за доповідь Кристофа Штрассера, то ми дамо негативний сигнал".

Його колега по фракції Володимир Ар’єв закликав "застосовувати персональні санкції до лідерів країн пострадянського простору, що порушують права людини". 

Однак за підсумками дебатів доповідь про політв'язнів не була підтримана – делегації Росії, Туреччини й Азербайджану, що проводили активну роботу в кулуарах, зібрали більшість голосів для його відхилення.

Після публікації результатів поіменного голосування виявилося, що представники "Батьківщини" також не голосували за нього. 

Пізніше депутати від "Батьківщини" стверджували, що не бачать проблеми у відхиленні резолюції про політв'язнів, бо загальна резолюція про ситуацію в Азербайджані все ж була затверджена.

"ПАРЄ вибрала резолюцію моніторингового комітету, яка чітко вказує на наявність політв'язнів в Азербайджані", - написав Ар’єв у Facebook.

На зауваження журналістів про те, що загальна резолюція не містить нової критики на адресу Баку, а термін "політичні в’язні" в ній, як і в попередніх документах ПАРЄ, застосовується лише зі словом "ймовірні", Соболєв заявив, що доповідь Штрассера була недостатньо опрацьована.

"З роллю деяких осіб, які проходять у доповіді Штрассера як політв'язні, ще потрібно розібратися. Є твердження, що це – фундаменталісти. У Баку кажуть, що в неї включені люди, які співпрацюють із іранською розвідкою. Некоректно було б спочатку схвалити список, а потім – з’ясовувати", пояснив він.

А Павло Рябікін з УДАРу повідомив, що колеги по опозиції перед голосуванням переконували його, що "азербайджанці нам важливі як стратегічні партнери по поставках енергоносіїв".

Джерело газети, поінформоване про кулуарні переговори, підтвердило домовленість між "Батьківщиною" і азербайджанськими депутатами й запевнило, що в цьому випадку йшлося не про матеріальні, а про політичні домовленості, пов’язані з голосуванням азербайджанців із питань, важливих для української опозиції. 

Найближчим питанням, що мають ключове значення для Києва, стане резолюція про ситуацію в Україні, дата розгляду якої ще не визначена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...