Суддя Юдківська пояснила, чому Євросуд не змусив випустити Луценка

Четвер, 31 січня 2013, 08:19

Європейський суд із прав людини не міг зобов'язати Україну випустити Юрія Луценка з в'язниці.

Про це розповіла в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" суддя Ганна Юдківська, яка бере участь у розгляді всіх скарг, поданх до Європейського суду з прав людини проти України.

"Я чула докір на нашу адресу про те, що суд не включив у рішення фразу про звільнення Юрія Луценка, хоча, справді, у практиці ЄСПЛ були випадки, коли суд прописував такий індивідуальний захід. Це рішення у справах Тенгіза Ассанідзе проти Грузії, Ейнули Фатулаєва проти Азербайджану", - зазначила вона.

"Але справа Юрія Луценка дуже відрізняється від них. ЄСПЛ лише у виняткових випадках вказує у рішенні, як саме потрібно відновлювати права заявника", - заявила Юдківська.

За її словами, у справі Тенгіза Ассанідзе, наприклад, "людина була виправдана рішенням національного суду, але продовжувала утримуватися під вартою".

"Коли ЄСПЛ зажадав звільнити його, тодішній голова суду Жан-Пол Коста написав в особливій думці: було б аморальним у цій ситуації надати Грузії можливість самостійно вирішувати, яким чином виправити становище заявника", - розповіла суддя.

"А Ейнула Фатулаєв був засуджений за акт розпалення національної ворожнечі й підбурювання до тероризму, хоча ЄСПЛ установив, що це засудження суперечить ст. 10 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує свободу слова. Просто його вислови не співпали з думкою керівництва країни, і поновити його порушене право на свободу слова можна було лише шляхом звільнення зі в'язниці", - додала вона. 

Юдківська наголосила, що з першою скаргою Луценка, в якій винесено рішення ЄСПЛ, "ситуація інша".

"Суд розглядав дуже вузький аспект – не засудження заявника, а його арешт на стадії досудового слідства. І на той момент, коли ЄСПЛ розглядав справу, заявник уже був під вартою не в якості запобіжний заходу, а за вироком, який набув законної чинності. Тому жодних конкретних індивідуальних заходів ЄСПЛ не прописав", - пояснила вона.

Юдківська також зазначила, що "суд ні слова не сказав про політичні мотиви" справи Луценка, але визнав низку порушень у відношенні нього.

Як відомо, Україна виплатила засудженому екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку матеріальну компенсацію за рішенням ЄСПЛ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування