У Криму збирають підписи за заборону проросійських організацій

Неділя, 6 січня 2013, 21:36

Відомі польські правозахисники Петро Хлебович та Ядвига Хмелевська розпочали збір підписів під зверненням до української влади з вимогою заборонити в Криму ряд проросійських організацій.

На думку правозахисників, діяльність цих організацій провокує міжнаціональні конфлікти, повідомляє ВВС Україна.

Зокрема, правозахисники вимагають заборонити праву партію "Російська єдність", представники якої 1 грудня знесли понад 100 тимчасових споруд на спірній землі у селищі Молодіжне під Сімферополем, де кримські татари організували "галявину протесту".

Також йдеться про кримське крило лівої російської організації "Суть часу", яке 21 грудня організувало вуличну виставку на честь радянського диктатора Йосипа Сталіна та виправдало сталінську депортацію кримських татар.

Цю виставку знесли представники меджлісу кримськотатарського народу, проти яких тепер проводиться прокурорська перевірка за фактом хуліганства.

"Ми вимагаємо від пана президента Януковича й Верховної Ради України повної заборони діяльності проросійських мілітаризованих формувань (козацтва) та екстремістських організацій на території Кримської автономії, оскільки кожна їхня дія може спричинити національний чи релігійний конфлікт", - йдеться у зверненні, під яким уже підписались понад 150 правозахисників, а також громадські діячі з Польщі, Естонії, США та країн СНД.

Представники проросійських організацій назвали заяву "дурнею".

"Це люди, які зовсім не розбираються в ситуації, дають якісь нездорові коментарі й розповсюджують брехливі дані. По-моєму, це хвора уява іноземців, які зовсім не володіють інформацією", - сказав у коментарі ВВС Україна лідер "Російської єдності", депутат парламенту автономії Сергій Аксьонов.

Зі свого боку, правозахисники закликали Організацію з питань безпеки і співробітництва у Європі, у якій з 1 січня головує Україна, звернутися до Києва за роз’ясненнями з приводу того, "чому на її території можуть публічно виставляти та висвітлювати у позитивному світлі тих, кого світова спільнота визнала винними у скоєнні злочинів проти людства".

Збір підписів під зверненням правозахисників почався 1 січня. Хлебович і Хмелевська входять до Кримського форуму дисидентів і правозахисників, заснованого в травні минулого року з ініціативи лідера меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування