Ректор КПІ пропонує відмовитися від дипломів державного зразка

Неділя, 10 лютого 2013, 14:10

Україні доцільно відмовитися від практики видачі випускникам усіх ВНЗ дипломів державного зразка.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише ректор НТУУ "Київський політехнічний інститут" Михайло Згуровський.

На думку ректора КПІ, потрібно дозволити ліцензованим вузам видавати дипломи від свого імені, трансформувавши систему акредитації в інститут контролю якості освітніх послуг, а не його гарантування.

"Будучи відпущеним "у вільне плавання", кожен вуз дуже швидко знайде свою "нішу" і отримає свою оцінку на ринку праці. У свою чергу ринок праці буде меншою мірою дезорієнтований державою в цьому відношенні", - пише Згуровський.

Що стосується якості вищої освіти, то кожен університет України повинен вирішувати цю задачу самостійно, проходячи через національну систему його оцінювання та в перспективі приєднуючись до Європейської асоціації по забезпеченню якості вищої освіти в процесі Болонських перетворень, зазначив він.

"На жаль, у звіті Європейської комісії The European Higher Education Area in 2012: Bologna Process Implementation Report Україна за ознакою незалежності системи оцінювання якості вищої освіти і за рівнем міжнародної участі в зовнішньому забезпеченні якості вищої освіти представлена ​​як країна, яка не відповідає європейським стандартам і рекомендаціям", - підкреслив ректор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування