Адвокату Луценка не подобається ідея відео-конференції в суді

Понеділок, 11 лютого 2013, 07:31

Участь Юрія Луценка у засіданні Печерського райсуду Києва у режимі відео-конференції може завадити його конфіденційному спілкуванню з захисником. 

Про це адвокат засудженого екс-голови МВС Ігор Фомін заявив Радіо "Свобода".

Печерський райсуд Києва 11 лютого розглядатиме скаргу Луценка на відмову Генпрокуратури відкрити провадження проти першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна і колишнього слідчого Сергія Войченка. Луценко перебуватиме у Менській колонії, а його адвокат – у залі суду в Києві.

На думку Фоміна, проводити засідання без Луценка в залі суду – це спосіб економії для Пенітенціарної служби, однак є побоювання щодо якості присутності у форматі відео-конференцію.

"Виникає дуже багато питань. По-перше, якої якості буде зв’язок? Чи буде все, що каже Юрій Луценко, доходити до нас без викривлень? Чому, якщо він захоче поспілкуватися з своїм захисником, він має робити це з телебаченням, працівниками пенітенціарної служби? Це не можна назвати спілкуванням клієнта і адвоката", - заявив Фомін.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко погоджується, що можливість конфіденційного спілкування Фоміна з Луценком важлива і якщо вона не буде забезпечена, то це може бути проблемою.

Однак те, що нововведення нового КПК про участь у засіданні суду онлайн застосовується до однієї з найрезонансніших справ, він називає цілком нормальним.

"А чим цей процес відрізняється від інших? Відеоконференція застосовується у всіх сучасних країнах. Просто на це звернула увагу преса. Це єдина відмінність", - зазначає правозахисник.

Ухвалу про розгляд скарги екс-міністра внутрішніх справ Луценка у режимі відеоконференції слідчий суддя Печерського райсуду Києва Віктор Кицюк виніс 1 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування