Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін готує інвентаризацію громадського майна часів СРСР

Четвер, 14 лютого 2013, 08:44

Найближчим часом може початися інвентаризація майна колишніх громадських організацій часів СРСР.

Відповідний проект постанови Кабміну "Про порядок проведення інвентаризації майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього СРСР, яке на 24 серпня 1991 року перебувало на території України" розробило Міністерство економічного розвитку й торгівлі.

Як пише газета "Комерсант-Україна", це може стати першим кроком до націоналізації частини майна профспілок.

Згідно з проектом постанови, інвентаризація має бути проведена Фондом держмайна у шестимісячний термін. Для цього ФДМ має усього за місяць визначити методику інвентаризації й створити регіональні комісії. 

Інвентаризації підлягає усе майно громадських організацій, у тому числі передане в оренду, для ведення спільної діяльності, у концесію, управління, статутні капітали компаній. Ревізія торкнеться земельних ділянок, будівель, споруд, машин, обладнання, фінансових активів, а також нематеріальних активів.

У пояснювальній записці зазначається, що така інвентаризація дозволить створити систему контролю над використанням такого майна, а також "його повернення в державну власність".

Основним власником більшої частини майна колишніх громадських профспілкових організацій часів СРСР є Федерація профспілок України (ФПУ). Майно також було в організацій споживчої кооперації, приватизованих у 1990-ті роки. 

У відповідь на попередню спробу Кабміну створити можливості для націоналізації майна ФПУ у федерації звинуватили уряд у прагненні захопити майно профспілок. Тепер у ФПУ пообіцяли не заперечувати проти інвентаризації.

"Ми втомилися від багаторічного конфлікту навколо нашого майна й готові йти назустріч. Ми вже співпрацюємо з ФДМ і обговорюємо технічні аспекти такої перевірки", - заявив газеті голова ФПУ Юрій Кулик.

Втім, за його словами, не варто розраховувати на масову націоналізацію об'єктів федерації.

"Давайте подивимося, що від самого початку будувалося за гроші профспілок, а на що давала кошти держава. Тільки не думаю, що уряд багато виграє від цього. Більшими будуть збитки – як матеріальні, так і моральні", - вважає він.

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна вважає: "Швидше за все, така спокійна реакція показує, що інвентаризувати вже особливо й нема чого – усі найбільш ласі об'єкти продані".

Разом із тим, перевірка буде проводитися не тільки щодо нинішнього майна ФПУ, але й об'єктів, проданих протягом більше 20 років.

Ляпіна ж зазначає, що на виплату компенсацій новим власникам у бюджеті немає коштів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування