Французи евакуювали своїх будівельників з ЧАЕС

Четвер, 14 лютого 2013, 10:34

Французькі конструкторські компанії Vinci та Bouygues, які беруть участь у спорудженні нового саркофагу, евакуювали з Чорнобиля 80 своїх працівників.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інформаційне агентство AFP.

У свою чергу перший заступник Державного агентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро в інтерв’ю Інтерфакс-Україна підтвердив, що зайняті на спорудженні нового саркофага на Чорнобильській АЕС французькі будівельники тимчасово залишили Чорнобиль.

За його словами, вони мають намір самостійно переконатися в безпеці подальших робіт на об'єкті.

"Насправді, це певне перебільшення. Якщо говорити про стандартну процедуру, то в разі такої (події) персонал цієї зони вивозять, а потім проводиться радіаційна розвідка, оцінюється радіаційна ситуація", - сказав Бобро.

"Учора після цієї події (часткового обвалення стіни та даху) персонал із локальної зони об'єкта "Укриття" було вивезено, і там відбувається розвідка. Вона відбувалася вчора, триває й сьогодні", - додав він.

"Сьогодні французи ще проводять свою незалежну розвідку. Тож сьогодні роботи на майданчику нового безпечного конфайнменту не провадили. Але говорити про те, що просто взагалі евакуювали персонал і далі роботи продовжуватися не будуть, не можна", - заявив Бобро.

Водночас у Національному екологічному центрі України вважають, що останній інцидент свідчить про "катастрофічну ситуацію", що склалася на станції.

"Взагалі конструкції мали б витримувати навіть землетруси, а не падати під вагою снігу", - зауважив експерт Національного екоцентру Артур Денисенко.

Він застерігає, що якби впали конструкції об’єкту "Укриття", то наслідки могли б бути зовсім іншими.

Денисенко звертає увагу, що металеві конструкції саркофагу теж в аварійному стані. "Під загрозою падіння була навіть вентиляційна труба. Держава хоче розвивати атомну енергетику, але не хоче вирішувати проблем, які та породжує, і ЧАЕС - одна з них. Це може призвести до катастрофічних наслідків", - застеріг еколог.

Він піддав критиці і те, що торік станції за борги навіть вимикали електроенергію.

Водночас у Державній інспекції ядерного регулювання України  - структурі, яка відповідає забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, - уточнили, що сталося часткове пошкодження стінових панелей та частини легкої покрівлі машинного залу біля об‘єкту "Укриття".

Площа руйнування - близько 600 квадратних метрів. Покрівля була споруджена вже після зведення саркофагу.

Помічник голови Держатомрегулювання Тарас Козулько каже, що змін радіаційної обстановки на промисловому майданчику ЧАЕС та в зоні відчуження немає. Радіаційний фон біля пошкоджених будівельних конструкцій не змінився. 

Водночас у Держатомрегулювання визнають, що "трапилась аномальна подія", однак ЧАЕС тепер має провести розслідування інциденту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування