Мер Києва буде обраний тільки до наступних місцевих виборів - член ЦВК

Субота, 16 лютого 2013, 11:52

Київрада на майбутніх виборах буде обрана на 5 років, а мер столиці - до наступних чергових місцевих виборів.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" заявив член ЦВК Михайло Охендовський.

Він зазначив, що юридично бездоганної дати одночасного проведення виборів мера Києва і Київради не існує.

"Питання цілком перейшло в площину політичної доцільності. Вирішити його може лише парламент", - підкреслив представник Центрвиборчкому.

Він нагадав, що і діюча Київрада, і колишній мер були обрані на позачергових виборах у травні 2008 року.

"За нормами тодішньої редакції Конституції депутати міськради обиралися строком на п'ять років, мер - на чотири роки. Тобто термін повноважень для депутатів Київради повинен був закінчитися в 2013 році, для мера - в 2012-му. Однак у 2010 році було відновлено дію Конституції в редакції 1996 року. Строк повноважень за її положеннями складав чотири роки і для депутатів, і для мерів. У лютому 2011-го до Конституції були внесені зміни, за якими термін повноважень і депутатів, і мерів становить п'ять років. Але тільки для тих, хто обраний на чергових виборах", - підкреслив Охендовський.

Він зазначив, що оскільки в 2012 році повноваження мера Києва припинилися достроково, наступні мерські вибори, очевидно, повинні бути позачерговими.

"Про дострокове припинення повноважень Київської міської ради мова поки, здається, не йде. Якщо ж міськрада відпрацює весь відведений їй Конституцією термін, наступні вибори її депутатів будуть черговими. Що це означає? Це означає, що на наступних виборах депутати Київської міськради будуть обрані на п'ять років, а мер - лише до наступних чергових загальнонаціональних місцевих виборів", - сказав член ЦВК.

Відносно їх дати, за його словами, також існують дві точки зору: 2015-й або 2014 рік.

"Проект постанови про проведення їх у 2014 році був зареєстрований у Верховній Раді буквально вчора. Обґрунтований він тим, що в момент проведення місцевих виборів у 2010 році діяла Конституція в редакції 1996 року, відповідно до якої депутати місцевих рад та міські голови обиралися на чотири роки. Внесені в лютому 2011 року в Конституцію норми про п'ятирічний термін повноважень як депутатів місцевих рад, так і сільських, селищних і міських голів, ретроспективно застосовуватися не можуть", - зазначив Охендовський.

"З юридичної точки зору, проведення чергових місцевих виборів у жовтні 2014 року виглядає незрівнянно привабливіше, ніж у жовтні 2015-го. З політичної - все очевидно. Але вирішувати парламенту", - сказав він.

У той же час, представник Центрвиборчкому висловив упевненість, що для держави було б краще, щоб терміни проведення всіх без винятку чергових місцевих виборів на його території були синхронізовані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування