Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

5-класники не вивчатимуть жодного історичного персонажа

Субота, 16 лютого 2013, 12:36

Доцент Запорізького нацуніверситету, кандидат педнаук Сергій Терно критикує програму, яка лягла в основу нових підручників з історії України для 5-го класу.

Як пише газета "Сегодня", школярі повинні почати вчитися за ними вже з 1 вересня.

Терно обурюється, що з програми зникли Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Михайло Грушевський, Іван Франко, Леся Українка. А ще він звертає увагу на те, що у формулюваннях програми зникає поняття "Українська держава".

"Замість "Київської держави" з'являються "київські князі", замість "Козацької республіки і Української козацької держави" - "Українське козацтво в битвах і походах"... Автори нової редакції програми навіюють нам думку, що не було ніякої української держави, не було видатних українців, які відстоювали ідею української державності?", - обурюється Терно.

У Міносвіти пояснюють, що для паніки немає причин: в 5-му класі дітям треба читати лише вступний курс, який повинен зацікавити дитину, а тому було прийнято рішення відмовитися від складних формулювань і хронологічного принципу викладу історії.

"Це історія України для дітей, яким 10-11 років, вона не викладається системно. Абсурдно говорити, що зникло поняття "Українська держава"! Коли дітям розповідають про відновлення незалежності, хіба мова не про українську державу? Завдання курсу - підготувати школярів до вивчення історії. Загальна тенденція в Європі і світі - розвантаження. Є завдання навчити розуміти історію, викликати до неї інтерес", - говорить директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН Олександр Удод.

Він пояснив, що ніхто Хмельницького і Грушевського не викидав - просто в новій програмі немає жодної історичної постаті.

"Це принциповий підхід, підтриманий багатьма вчителями і методистами. Курс для 5 класу складається з трьох великих тематичних блоків. Перший пояснює, як історики дізнаються про минуле. У другому дітям розкажуть про найяскравіші події, про київських князів, козаків, революції, про життя і побут українців. Третій розділ буде про пам'ятки історії - замки і палаци, парки, храми, ікони. Це зацікавить дітей, ми впевнені", - пояснив Удод.

А ось з 6 класу і по 11-й, за його словами, вже почнеться системне вивчення історії, і там вже школярі дізнаються докладно про всіх історичних персонажів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування