Фюле привіз не 19 пунктів вимог Євросоюзу, а 11 - міністр

Понеділок, 18 лютого 2013, 22:46

Комісар Європейського Союзу із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле привіз в Україну список вимог не з 19, а 11 пунктів.

Про це повідомив міністр закордонних справ Леонід Кожара в ефірі телеканалу ICTV.

"Я б назвав би рішення ради Європейського Союзу, яке відбулося наприкінці минулого року, не вимогами, а скажемо побажаннями Європейського Союзу", - зазначив він.

"Уже в цьому році, навіть у цьому місяці, Україну відвідав, комісар ЄС Штефан Фюле і він, до речі, привіз уже не 19 пунктів з собою, а 11", - розповів міністр.

"Разом з представництвом Європейської комісії і Міністерством закордонних справ, інші міністерства відпрацювали план заходів уряду, який не сьогоднішній день ухвалений. Уряд ухвалив 13 лютого цей план заходів. Це фактично план заходів не з виконання вимог Європейського Союзу, а з виконання тих реформ, які на сьогоднішній час вимагає економіка України, вимагає суспільство", - повідомив Кожара.

При цьому він уточнив, що "сьогодні Україна стоїть наприкінці, скажемо так, виконання першого етапу плану дій".

"Серед ще не ухвалених законів залишилось три групи законів: щодо боротьби з корупцією (там чотири є закони на сьогоднішній день, вони подані до Верховної Ради); закони, що стосуються захисту персональних даних (також є у Верховній Раді) і зміни до законодавства з питань не дискримінації", - розповів міністр.

Кожара також заявив, що Україна може отримати вигоду як від ЄС, так і від Митного союзу.

"Сьогодні на країни Митного союзу припадає близько 60 мільярдів доларів (наш торговий оборот з цими країнами), на країни Європейського Союзу - десь 40 мільярдів доларів. Обидва об'єднання для нас дуже важливі, і в цьому році для України існує шанс мати вільну торгівлю з обома цими міждержавними утвореннями - і з Митним союзом, і з Європейським Союзом", - пояснив він.

Як відомо, Європейський союз розробив 19 критеріїв, виконання яких дозволить Україні підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Даний список не має офіційної назви – представники Євросоюзу згадують про нього як про "19 індикаторів" (19 benchmarks) або про "список Фюле".

Пізніше стало відомо, що Кабінет міністрів оприлюднив свою версію переліку індикаторів, відповідність яким має дозволити підписати угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News