"Нафтогаз" програв суперечку на 3,9 мільярда доларів

Четвер, 21 лютого 2013, 08:08

"Нафтогаз України" програв судову суперечку на $3,9 млрд. італійському трейдеру Italia Ukraina Gas (IUGAS).

Стокгольмський арбітраж рішенням NV 007/2008 від 19 грудня 2012 року зобов'язав НАК виконати контракт із італійською компанією від 24 грудня 2003 року й поставити їй 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року – $110 за тисячу кубометрів.

Як пише "Комерсант-Україна", у Росії "Нафтогаз" зараз купує паливо за $416 за тисячу кубометрів. Тобто виконання рішення Стокгольмського суду загрожує НАКу втратами на суму $3,9 млрд.

Суд також зобов'язав "Нафтогаз" заплатити італійському газотрейдеру штраф у розмірі $12,7 млн за затримку поставок. 

Це вже друге рішення арбітражу в суперечці між компаніями. У 2010 році НАК програла перший процес, але тоді рішення було м'якшим: компанія мала відшкодувати близько $200 млн збитку. У "Нафтогазі" вирішили оскаржити це рішення – і результатом нового розгляду став програш монополії в грудні минулого року. 

Контракт між IUGAS і "Нафтогазом" передбачав, що газ буде постачатися з 1 січня 2004 по 31 грудня 2013 року в обсязі 1,3 млрд кубометрів на рік на умовах доставки в пункт прийому Великі Капушани на українсько-словацькому кордоні.

На той час НАК отримувала туркменський газ по $50 за тисячу кубометрів, і монополія мала заробити на цих поставках близько $780 млн на рік. 

Згідно з матеріалами суду, у 2004-2005 роках поставки газу за контрактом не здійснювалися. У НАК це пов’язують із тим, що IUGAS не мала у своєму розпорядженні угоди зі словацькою газотранспортною компанією SPP на його транспортування. Така угода з'явилася лише в 2006 році, коли "Газпром" перекупив увесь обсяг туркменського газу, що виключило можливість його купівлі Україною.

Увесь газ у країну стала імпортувати компанія RosUkrEnergo (на той момент 50% належало "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), а продавали його через "УкрГаз-Енерго", що унеможливило виконання угоди. 

Офіційно в IUGAS і "Нафтогазі" рішення суду не коментують.

Джерело видання в НАК повідомило, що "Нафтогаз" не збирається виконувати контракт і виплачувати штраф, незважаючи на рішення Стокгольмського суду.

"Ми маємо повне право не виконувати це рішення, поки воно не буде підтверджене в українському суді", - заявив співрозмовник газети.

Він стверджує, що Італія була технічно не готова приймати газ, а в IUGAS навіть немає можливості забезпечити його збут. Крім того, у НАК пропонували італійському трейдеру виконати договір, переглянувши формулу й підвищивши ціну газу. Але компанія відмовилася йти на поступки.

Зараз у "Нафтогазі" готують зустрічний позов. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування