Януковичу в Брюсселі дадуть "останній сигнал"

Понеділок, 25 лютого 2013, 08:09

У понеділок у Брюсселі відбудеться саміт Україна – ЄС, президент Віктор Янукович зустрінеться з президентом Єврокомісії та президентом Європейської ради.

Напередодні цієї події європейських дипломатів турбує відмова української влади від раніше взятих зобов'язань, пише газета "Комерсант-Україна".

"В останні тижні ми бачимо не тільки відсутність досягнень, але й погіршення в ключових сферах, всупереч тому, що говориться на високому рівні. Це й нова справа у відношенні Юлії Тимошенко, і рішення суду про позбавлення мандатів народних депутатів. Навіщо це робиться?", - сказав один зі співрозмовників видання.

Однак, незважаючи на відсутність прогресу в політичному діалозі й візових питаннях, Київ зумів уникнути небезпеки того, що саміт буде названий провальним.

Із Брюсселя Янукович повинен привезти угоду про виділення Україні кредиту в розмірі 610 млн євро. Макрофінансова підтримка надається країнам, які переживають дефіцит взаємної торгівлі з ЄС.

"Фактично Євросоюз дає нам у борг, щоб ми купили на ці гроші європейські товари. Для них це безпрограшний варіант", - сказав співрозмовник газети в уряді, який брав участь у переговорах про виділення допомоги. 

Кошти для виділення допомоги Україні зарезервовані в бюджеті ЄС ще з 2008 року, але Київ так і не виконав низку умов Єврокомісії, зокрема – про реформу сфери управління державними фінансами. 

"Всупереч висновкам профільних департаментів, керівництво Єврокомісії ухвалило рішення, що на цьому саміті гроші необхідно виділити", - розповів один зі співрозмовників газети.

Погодившись на поступки у фінансовій сфері, керівництво ЄС планує посилити риторику в діалозі з Україною щодо політичних питань.

"Мета саміту – не підписання кредитного договору. Це ми могли б зробити в будь-який момент і без президента. Наше головне завдання – переговори щодо проблемних питань", - сказав співрозмовник "Ъ" у європейських структурах.

"Ми хочемо дати Віктору Януковичу останній сигнал про те, що без змін у всіх ключових сферах, про які українська влада чудово поінформована, угода про асоціацію не буде підписана", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування