ЄС попросив владу працювати з опозицією і зайнятися прокуратурою

Понеділок, 25 лютого 2013, 15:10

Керівництво України та Євросоюзу виступає за проведення всеосяжних реформ в рамках приєднання України до договору про Асоціацію.

Про це йдеться в спільній заяві лідерів, прийнятій за підсумками саміту Україна-ЄС.

Сторони наголосили на необхідності докладання всіх зусиль для подальшої імплементації Порядку для асоціацію Україна-ЄС.

"Вони підкреслили важливість подальших реформ через конструктивну співпрацю між урядом, більшістю та опозицією у Верховній Раді, а також громадянським суспільством", - сказано в заяві.

При цьому партнери сподіваються на рішучі та своєчасні зусилля України в імплементації погоджених реформ, зокрема що стосується Порядку денного асоціації та Плану дій щодо лібералізації візового режиму.

Зокрема, сторони наголосили, що "верховенство права і незалежна система правосуддя є ключовим принципом, на якому базується Угода про асоціацію".

Автори заяви підкреслили важливість реформування системи правосуддя у відповідності з європейськими стандартами.

"Вони сподіваються на якнайшвидший перегляд законів і нормативних актів, що стосуються функціонування прокуратури, ролі Вищої ради юстиції, судової системи і статусу суддів, а також якнайшвидшого реформування Кримінального кодексу і міліції", - сказано в заяві.

При цьому сторони вказують на важливість тісної взаємодії у цих питаннях з Радою Європи і Венеціанською комісією.

"Вони позитивно відзначили нове законодавство щодо свободи зібрань та відзначили важливість конституційної реформи для створення необхідної системи стримувань і противаг, а також продовження реформ у сфері свободи зібрань і засобів масової інформації", - йдеться в заяві.

Сторони висловили прихильність принципам СОТ, підкресливши необхідність утриматися від впровадження протекціоністських заходів, що суперечать духу вільної торгівлі.

"Лідери вітають підписання меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди про макрофінансову допомогу ЄС Україні в розмірі до 610 мільйонів євро, що доповнить майбутню угоду між Україною і Міжнародним валютним фондом", - сказано в заяві.

Сторони також відзначили імплементацію Меморандуму про взаєморозуміння в енергетичній співпраці і ще раз підтвердили, що Україна як транзитна держава є надійним партнером ЄС.

"Вони також підкреслили важливість української газотранспортної системи для поставок газу країнам-учасницям ЄС. Євросоюз буде і далі підтримувати модернізацію української ГТС як ключової частини європейської мережі і буде підтримувати Україну в інтенсифікації переговорів з міжнародними фінансовими інституціями", - сказано в документі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...