Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії звалюють на Україну провину за аварію ракети "Зеніт"

Вівторок, 26 лютого 2013, 14:31

Аварія ракети-носія "Зеніт" при запуску в рамках проекту "Морський старт" сталася з провини української сторони, заявляють у Росії.

Як сказав журналістам перший заступник голови військово-промислової комісії при уряді РФ Іван Харченко, відповідну доповідь представив прем'єру Росії Дмитру Медведєву Дмитро Рогозін.

"Висновки доповіді зводяться до того, що причиною аварії стала несправність блоків, зроблених на Україні. До російської техніки претензій немає", - заявив Харченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, доповідь про причини аварії ракети "Зеніт", що сталася 1 лютого, була представлена голові уряду РФ 15 лютого.

Харченко також заявив, що уряд доручив Роскосмосу знайти способи не допустити банкрутства міжнародного проекту "Морський старт" і знайти можливості підвищення його економічної ефективності.

"Роскосмос має вивчити й представити дані, як зробити підприємство ефективним і самоокупним та не допустити банкрутства", - сказав він і додав, що "до другої половини березня ми отримаємо доповідь".

Харченко також повідомив, що Роскосмосу доручено провести перевірку фінансово-економічної діяльності міжнародного проекту, оскільки за міжнародними договорами РФ несе відповідальність за космічну діяльність російських підприємств (95% акцій "Морського старту" належать "внучці" Ракетно-космічної корпорації "Енергія").

У ДКБ "Південне" підтвердили попередню версію, що причиною позаштатного запуску "Зеніт-3SL" із супутником зв'язку 1 лютого стала відмова бортового джерела потужності (БДП), розробленого в ДКБ і виробленого "Південшем" (обидва – Дніпропетровськ).

"Попередня версія про те, що причиною невдалого запуску "Зеніта" стала відмова БДП, підтверджується. Зараз ми продовжуємо аналіз телеметричної та іншої технічної інформації і поки не готові говорити про причину відмови техніки", - сказав керівник центру інформаційних зв'язків КБ "Південне" Юрій Мошненко.

"Робота комісії з розслідування позаштатного пуску ракети "Зеніт", створеної ДКБ "Південне" і "Південмашем", не завершена", - додав він.

1 лютого 2013 року під час запуску ракети-носія "Зеніт" із американським супутником зв'язку Intelsat-27 за програмою "Морський старт" сталася аварія, ракета впала в Тихий океан за декілька кілометрів від місця старту.

Ракета-носій "Зеніт-3SL" створена на основі двоступінчатої ракети-носія "Зеніт-2" розробки ДКБ "Південне" (Україна), розгінний блок ДМ-SL розроблений і вироблений РКК "Енергія".

Запуски ракет "Зеніт-3SL" здійснює міжнародний консорціум "Морський старт", створений у 1995 році. У 2012 році за програмою "Морський старт" було три вдалі запуски. Усього консорціум здійснив 35 запусків ракет "Зеніт-3SL" із рухливої платформи в Тихому океані, з яких один був частково успішним і два – аварійними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування