Саакашвілі відмовився від держохорони

Середа, 27 лютого 2013, 07:51

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі відмовляється від особистої охорони.

Про це повідомив прес-секретар президента Манана Манджгаладзе.

За її словами, президент відмовляється від послуг Служби державної охорони. Ця заява була зроблена після того, як керівником Служби держохорони був призначений глава особистої охорони прем'єра Бідзіни Іванішвілі.

Пізніше сам Саакашвілі заявив, що його дратує служба охорони.

"Останній тиждень я переміщаюся на одній автомашині й прекрасно почуваюся. Учора був у метро. Мені дуже цікаво, звідки вони дізналися - 300 поліцейських відразу привалило", - сказав Саакашвілі.

"Я сам сідаю за кермо. Їжджу по селах і продовжу ці зустрічі… У цьому будинку хіба що на голову посаджу службу охорони, не знаю, по іншому цей будинок (в якому перебуває Саакашвілі) не розрахований на службу охорони. З іншого боку, мене, як будь-яку вільну людину, дратує служба охорони", - заявив він.

Саакашвілі за кермом свого авта. Фото з Facebook президента Грузії

Питання безпеки Саакашвілі опинилося в центрі політичного торгу між прем'єром  і опонентом Саакашвілі - Іванішвілі. Він наполягає на зміні Конституції, а Саакашвілі відмовляється підписати поправки до Основного закону країни.

Ще в жовтні минулого року Саакашвілі, пішовши в опозицію, вирішив убезпечити себе й передав додаткові повноваження Спецслужбі державної охорони, підлеглій особисто президентові.

Він дав службі можливість контролювати витрати адміністрації президента й високопоставлених осіб, питання прийому високопоставлених гостей, систему урядового зв'язку.

Однак коаліція "Грузинська мрія", лідером якої є Іванішвілі, виступила з ініціативою перевести під контроль уряду службу держохорони.  Відповідні поправки до закону "Про Спеціальну службу державної охорони" повністю набули чинності в лютому.

У такий спосіб Саакашвілі втратив можливість управляти службою безпеки, яка відповідала за безпеку й контролювала урядовий зв'язок і витрати адміністрації президента.

У вівторок Іванішвілі призначив начальником цієї служби главу власної охорони Анзора Чубінідзе. 

"Українська правда" за матеріалами Грузия online і Газета.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування