Власник "Козирної карти" просить політичного притулку

Середа, 27 лютого 2013, 08:37

Співвласник найбільшої в країні мережі ресторанів "Козирна карта" Андрій Задорожний просить надати йому політичний притулок у Хорватії.

Про це в середу пише газета "Коммерсант-Украина" з посиланням на звернення Хорватської організації Гельсінкської групи до міністра юстиції країни Орсата Міленича.

Задорожний 25 січня подав скаргу в Конституційний суд Хорватії із проханням скасувати рішення про його екстрадицію в Україну, йдеться у зверненні.

Бізнесмен просить скасувати відповідне рішення Окружного суду Віковаре від 18 вересня 2012 року. 

Захист уже оскаржував рішення у Верховному суді Хорватії, але той відхилив апеляцію.

"Немає ніяких доказів, що дозволяють сумніватися, що заявник вчинив карний злочин",— йдеться в рішенні суду. 

В Україні Андрія Задорожного обвинувачують у фінансових махінаціях. СБУ стверджує, що у 2007 році бізнесмен взяв у Родовід Банку кредит на $5 мільйонів під заставу одного з ресторанів мережі "Козирна карта" — "Дежавю".

Але в 2009 році відбулася заміна застави, і замість ресторану були внесені фіктивні документи на земельну ділянку в Київській області.

У липні минулого року Задорожний був оголошений у міжнародний розшук і затриманий у Хорватії. Зараз справу веде Головне слідче управління МВС. 

Український адвокат Андрія Задорожного Олександр Тищенко в листі до голови Хорватської організації Гельсінкської групи Івана Чичака стверджує, що бізнесмен не знав про виведення з-під застави його майна.

"Ініціатива дострокового погашення кредиту виходила від самого банку, і всі документи підготували його співробітники. Пан Задорожний не знайомий зі співробітниками, які прийняли рішення щодо погашення його кредиту",— говориться в листі. 

Кримінальне переслідування Андрія Задорожного пов'язане із зазіханням на його бізнес, стверджує адвокат.

Джерело газети у МВС, знайоме з матеріалами справи, стверджує, що політичного підґрунтя в справі Задорожного немає.

"Крім Андрія Задорожного, обвинувачення пред'явлені колишньому заступникові голови правління Родовід Банку Юрію Дробноходу, який сприяв виведенню ліквідного майна з-під застави. Також активно проробляємо версію про участь колишнього народного депутата Олександра Шепелєва. Але політики тут немає — вони діяли винятково в інтересах власного бізнесу",— стверджує співрозмовник. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування