Меджліс обіцяє "зірвати" Крим протестами, якщо не дадуть вшанувати пам'ять

Середа, 27 лютого 2013, 18:06

Меджліс кримськотатарського народу виведе на вулиці тисячі кримських татар, якщо влада перешкоджатиме традиційному вшануванню пам’яті жертв депортації 18 травня.

Про це заявив глава Меджлісу, депутат від "Батьківщини" Мустафа Джемілєв, якого цитує "Радіо "Свобода".

Як відомо, напередодні міська влада відхилила його прохання щодо сприяння Меджлісу у проведенні на центральному майдані міста жалобних заходів.

​​
Він назвав відмову "провокацією влади". За словами Джемілєва, у Меджлісі це розцінили як спробу усунути представницький орган кримських татар від організації жалобних заходів і спровокувати заворушення.

"Ми робитимемо те, що робили всі останні 23 роки підряд. А вони, якщо захочуть щось інше, то побачать результат", - зазначив він.

За його даними, влада планує залучити до проведення цих заходів членів Ради представників кримськотатарського народу при президентові, які вороже налаштовані до Меджлісу та його лідерів, а для демонстрації підтримки цієї структури з боку людей – збирається підвезти з регіонів бюджетників.

"Але ж кримські татари теж не мовчатимуть. Прийдуть з п’яти боків колонами, заповнять майдан. А якщо не допустять туди - будуть перекриті дороги, паралізовано рух, щонайменше у Сімферополі, а можливо, це перекинеться і на інші регіони автономії. Дуже небезпечна гра. Вона може призвести до нехороших наслідків. І тому ми звертатимемо увагу міжнародних організацій на цю провокацію", - повідомив глава Меджлісу.

Джемілєв каже, що нинішній уряд автономії останнім часом проводить жорстку антикримськотатарську політику і це дуже дратує кримських татар і стимулює протестні настрої.

Відповідальність за можливу ескалацію етнополітичної обстановки в Криму Джемілєв поклав на центральну владу, а також особисто на прем’єра автономії Анатолія Могильова.

"Такі люди, як Могильов, з такими печерними поглядами, які стверджують, що Сталін свого часу вчинив правильно, депортувавши кримських татар, та й не лише кримських татар, але й інші народи, - такі не можуть бути у владі, обіймати якісь державні посади", - заявив глава Меджлісу.

Тим часом урядова прес-служба поширила коментар глави Ради міністрів АРК Анатолія Могильова, який заявив, що провокації напередодні Дня депортації кримських татар, про які заявляє Меджліс, є "надуманими", інформаційна ситуація довкола цього "нагнітається штучно", а звинувачення з боку "окремих кримськотатарських політичних діячів" на адресу керівництва країни і Криму у "недостатній увазі до відновлення прав депортованих народів, недотриманні прав і свобод громадян - безпідставні".

У заяві також мовиться, що такі звинувачення з боку "окремих діячів" є "цілеспрямованими", щоб "на хвилі негативу відвернути увагу кримських татар від вирішення нагальних проблем, що назріли в кримськотатарському національному русі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...