Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники просять Азарова виправитися з рекомендаціями

Вівторок, 12 березня 2013, 10:33

Правозахисні організації просять уряд України відреагувати на рекомендації щодо захисту прав людини, які раніше Кабінет міністрів відхилив.

Про це йдеться у зверненні Української Гельсінської спілки з прав людини, Чернігівського громадського комітету захисту прав людини та Центру "Ла Страда-Україна".

"Ми, громадські організації, а також коаліції громадських організацій, які здійснювали підготовку альтернативних доповідей щодо дотримання Україною прав людини у рамках процедури Універсального періодичного огляду (УПО) вітаємо прийняття урядом України багатьох рекомендацій, які Україна отримала під час проходження другого циклу УПО", - йдеться у зверненні.

"Водночас відзначаємо, що ряд дуже важливих рекомендацій уряд України проігнорував, ухваливши рішення про неприйняття цих рекомендацій", - заявляють правозахисники.

Як приклад, вони наводять "неприйняття рекомендацій про ратифікацію важливих міжнародних договорів, таких як Римського статуту Міжнародного кримінального суду, Міжнародної конвенції про захист всіх осіб від насильницьких зникнень, Міжнародної конвенції про захист прав всіх трудящих-мігрантів і членів їх сімей, Конвенції Ради Європи про попередження і припинення насильства щодо жінок та побутового насильства Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, Факультативного протоколу до Конвенції прав дитини та інших".

"Важливо, що не прийнятими залишились рекомендації, в яких говорилося навіть не про ратифікацію, а про те, щоб Україна розглянула можливість ратифікації міжнародних угод.  А отже, можна зробити висновок про те, що уряд України не має наміру протягом наступних 4-х років не тільки ратифікувати вищезазначені міжнародні документи, а й робити будь-які спроби наближення до їх ратифікації", - заявляють організації.

За їхніми словами, це неприйнятно, а відкладення ратифікації цих документів "свідчить про формальне ставлення до підписання міжнародних угод, яке не спрямоване на реальне виконання їх положень".

"Не прийнятими також залишились деякі рекомендації щодо застосування принципів вибіркового правосуддя в Україні, що показує небажання уряду визнавати цю проблему і тим більше – робити кроки, направлені на вирішення цієї проблеми", - йдеться у зверненні.

Крім того, не прийнятими залишились більшість рекомендацій, спрямованих на захист від дискримінації ЛГБТ спільноти, "і деякі рекомендації щодо захисту прав жінок, зокрема рекомендація щодо здійснення тимчасових спеціальних заходів, включаючи квоти, для досягнення гендерної рівності" в різних сферах тощо.

"Просимо уряд України все ж таки переглянути свою позицію щодо відхилених рекомендацій та здійснити кроки для вирішення основних проблем, які ставляться у цих рекомендаціях і зробити все можливе, щоб наблизити країну до їх виконання", - заявляють правозахисники.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування