Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанська комісія знайшла можливість заступитися за Тимошенко й Луценнка

Вівторок, 12 березня 2013, 13:26

Венеціанська комісія пропонує розмежувати економічну й політичну відповідальність, а також дати членам урядів право на помилку.

Такі рекомендації про поділ політичної й кримінальної відповідальності в країнах-членах Ради Європи, зокрема в Україні, опублікувала Венеціанська комісія в понеділок увечері, пише Комерсант.

У документі зазначається, що до рішення Євросуду із прав людини в справі Юлії Тимошенко ВК не стане робити висновки про коректність переслідування українського екс-прем'єра.

ВК урахувала більшість аргументів української влади, які наводяться у виправдання кримінального переслідування представників колишнього уряду.

Комісія, зокрема, визнала, що на сьогодні Європа не може дорікати Київу, посилаючись на "європейську практику", оскільки в Європі немає чітких стандартів у даній сфері.

Основне правило: кримінальні процедури не повинні використовуватися як санкція за політичні протиріччя.

Але Венеціанська комісія погодилася з доводами Києва про те, що робота в уряді не дає імунітету від кримінального переслідування.

"Члени уряду повинні притягатися до відповідальності при здійсненні звичайних кримінальних правопорушень",- говорить ВК, підкреслюючи, що мова йде не про службову діяльність чиновників, а про їхню приватну активність.

Тим часом ВК наполягає, що чиновники вищого рангу мають право на політичну помилку незалежно від того, чи була при цьому нанесена втрата державі.

"Дії й рішення членів уряду найчастіше неоднозначні; згодом може з'ясуватися, що вони були недальновидними й завдали серйозної шкоди націнтересам. Але розбиратися із цими випадками треба в рамках політичної (а не кримінальної) системи...", - говориться в документі.

"Потрібно брати до уваги процедурні особливості прийняття політичних рішень... Важливо, щоб у членів уряду був простір для маневру із широким полем для можливих помилок без загрози кримінальних санкцій (за допущені помилки)",- говориться в документі.

ВК також приводить перелік можливих політичних покарань.

"Термін "політична відповідальність" включає всі шляхи притягнення чиновника до відповідальності за його політичні дії, у тому числі критику в парламенті й ЗМІ, поразка на виборах, спостереження з боку парламенту, необхідність відзвітуватися на засіданнях комітетів... Крайньою формою притягнення до політичної відповідальності є висловлення недовіри, яка спричиняє відставку уряду",- стверджують експерти.

ВК залишила можливість для кримінального переслідування при особливих обставинах.

"Кримінальні обвинувачення можуть бути пред'явлені тільки в екстраординарних випадках, коли мова йде про явне порушення закону міністром",- говориться в документі. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування