ЄБРР дасть Україні 300 мільйонів на безпечні АЕС

Вівторок, 12 березня 2013, 21:53

Європейський банк реконструкції і розвитку братиме участь у реалізації комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків українських АЕС.

Рішення про виділення кредитних коштів у сумі 300 мільйонів євро Рада директорів ЄБРР ухвалила 12 березня.

"Фінансування призначене для підвищення надійності та ефективності реакторів, а також зміцнення незалежного органу регулювання. У результаті виконання цієї програми українські АЕС будуть приведені у відповідність з міжнародними стандартами безпеки згідно з посібниками МАГАТЕ", - наголошується в заяві, розповсюдженій банком.

В ЄБРР зазначають, що цей проект є для банку найбільшим кредитним проектом у сфері ядерної безпеки, він передбачає до 87 заходів з підвищення проектних рівнів безпеки, включно із заміною важливих для безпеки обладнання систем, модернізацією систем управління і контролю, а також організаційні заходи із поліпшення управління аваріями.

Модернізація має бути виконана до кінця 2017 року.

Загалом програму оцінено в 1,4 мільярда євро. Ще 300 мільйонів євро надасть Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом).

"Роблячи внесок у реалізацію цієї життєво важливої програми, ЄБРР не лише відіграє важливу роль у здійсненні заходів із підвищення безпеки, але й виявляє відповідальність як надійний довгостроковий партнер України", - заявив управляючий директор ЄБРР у сфері енергетики та природних ресурсів Ріккардо Пуліті..

"Наша участь у цьому проекті відповідає політиці банку в енергетичній сфері, яка передбачає інвестиції у підтримку безпеки експлуатованих атомних енергоблоків", - додав він.

Як відомо, Кабінет Міністрів визнав доцільним залучення НАЕК "Енергоатом" кредиту в обсязі 600 мільйонів євро у ЄБРР та Євроатому для реалізації комплексної програми підвищення безпеки українських АЕС.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування