Україна заявила, що з правосуддям у неї все добре, і відхилила рекомендації ООН

Четвер, 14 березня 2013, 19:36

Україна повністю прийняла 115 із 145 рекомендацій країн-учасниць ООН щодо поліпшення ситуації з правами людини в рамках моніторингу ООН за дотриманням прав людини.

Про це 14 березня в Женеві на засіданні Ради ООН з прав людини повідомив урядовий уповноважений України у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький.

Водночас, згідно з інформацією, Україна відхилила рекомендації щодо подолання вибіркового правосуддя та політично вмотивованих переслідувань.

"Ми вважаємо, що проблеми із вибірковим правосуддям в Україні станом на сьогодні не існує. Європейський суд з прав людини у справі "Луценко проти України" визнав відсутність політичних мотивів у його затриманні і триманні під вартою. Тому нам не зрозуміло, на якій підставі нам роблять такі звинувачення", - заявив пан Кульчицький.

Втім, вже тривалий час представники ЄС та США вказують Україні на ознаки вибіркового правосуддя у справах проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Всього Україна відхилила 27 рекомендацій, а 3 – прийняла частково.

Серед відхилених рекомендацій - також ті, що стосуються, прав сексуальних меншин, запровадження квот для жінок та ратифікації низки міжнародних договорів.

"Ми виходили з реальних можливостей виконати ту чи іншу рекомендацію. Було б безвідповідально погодитися на всі рекомендації, які були запропоновані, а потім не мати змоги їх виконати", - заявив Кульчицький.

За його словами, уряд протягом наступних чотирьох років впорається із усіма прийнятими рекомендаціями: "Вони часто схожі і насправді зводяться до восьми чи дев’яти питань. По багатьох із них робота триває вже довгий час".

Серед інших, Україна не прийняла рекомендацію Росії "вживати заходів щодо запобігання інтеграції націоналістичних ідей в політичні платформи громадських об’єднань".

Представник України заявив, що в національному законодавстві передбачений принцип толерантного ставлення до політичних поглядів, ідеологічних та релігійних переконань.

Україна отримала рекомендації щодо покращення ситуації з правами людини від 57 країн-учасниць ООН у жовтні 2012 року, а потім мала їх розглянути і ухвалити, відхилити чи прийняти частково.

Це відбувається в рамках Універсального періодичного огляду - моніторингового механізму за дотриманням прав людини, у рамках якого кожна країна-член ООН раз на чотири роки мусить звітувати, як вона дотримується прав і свобод людини — і отримувати критичну оцінку свого звіту.

BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування