Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кочнєва планує залишитися в Сирії

Четвер, 14 березня 2013, 22:59

Журналістка Анхар Кочнєва, яка втекла з сирійського полону, сказала, що не планує повертатися в Україну, а залишиться в Дамаску.

Про це вона розповіла в інтерв’ю BBC.

Кочнева зазначила, що збирається скористатися набутою за час полону славою і розповісти решті світу правду про події в Сирії.

"Я буду тут, тому що тут, на жаль, стало гірше. Раніше, коли ми чули десь далеко стрілянину, то це було щось надзвичайне. Тепер бандити обстрілюють місто ракетами і снарядами", - заявила Кочнєва.

Про обставини того, як вона потрапила в полон до сирійських повстанців, Анхар розповіла, що викрадачі втішилися, побачивши її закордонний паспорт громадянки України.

"Ми помітили якийсь дивний рух на дорозі, але оскільки бандити були вбрані у форму урядового війська, то ми вирішили, що то проста перевірка документів. Але на нас направили дула автоматів і змусили вийти з машини - водія і супутника, якого ми підібрали по дорозі, бо тоді там було мало транспорту", - пригадала вона.

"Так от обох чоловіків запхнули в багажник, мене залишили на пасажирському місці, один бандит сів за кермо, другий позаду - і нас повезли кудись полями - кудись у село", - розповіла Кочнєва.

Як людина, що захоплюється психологією, Анхар, за її словами, переконала повстанців у тому, що вона їм корисніша живою і запропонувала спробувати її на щось поміняти.

"Перша думка в них була - поміняти мене на в'язнів. Це була розумна думка: випустити мене - і випустити з тюрми людей, добро в обмін на добро. Але вони самі згодом від цього плану відмовилися", - розповіла журналістка.

"Другий план полягав у тому, щоби обміняти мене на гуманітарну допомогу. Бо з того регіону селяни повтікали, коли туди прийшли бандити, і з продуктами стало погано. Тобто, була можливість нагодувати голодних в обмін на моє звільнення. Вони потім і від цього відмовилися. Натомість, почали вимагати за мене гроші, щоб купити на них зброю - і далі вбивати", - додала вона.

Кочнєва сказала, що пережити 153 дні полону їй допомогло вільне володіння арабською мовою і знання Сирії, у якій вона працює як туристичний гід з 1999 року.

Вона також зазначила, що від початку збройного повстання в Сирії співпрацювала з російськими телеканалами як перекладач і експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування