Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович маргіналізував опозицію – польські експерти

Середа, 20 березня 2013, 11:59

Президент Віктор Янукович сконцентрував у своїх руках усю владу і зміг повністю маргіналізувати опозиційні сили.

Про це у своєму аналітичному звіті "Від стагнації до стабілізації. Реформи Віктора Януковича" пишуть експерти польського дослідницького центру Славомір Матурчак і Аркадіуш Сарна.

"Навіть президент Кучма, який користувався широкими повноваженнями, але був зупинений фрагментацією політичної бази, не зміг зрівнятися з Януковичем у здатності вводити зміни", - зазначають вони, цитує "Український тиждень".

На думку експертів, позиція Януковича також була посилена тим фактом, що "йому вдалося повністю маргіналізувати українські опозиційні сили".

"Крім того, опозиційним партіям забракло навіть базового усвідомлення того, як варто брати участь в серйозній політиці, не кажучи вже про повну відсутність життєздатної і послідовної політичної стратегії країни, яку була замінено популістськими гаслами", - зазначають експерти.  

За словами Матурчака і Сарни, у цілому діяльність Януковича між 2010 і 2012 роками залишає бажати кращого.

"І хоча після приходу до влади нинішній уряд здійснив деякі непопулярні заходи важко зрозуміти в якій мірі необхідні зміни стали результатом справжнього бажання до змін, а в якій - лише відповіддю на об’єктивні і зовнішні фактори, в тому числі економічну кризу і необхідність фінансової допомоги від МВФ", - заявили вони.

"Так само важко позбутися враження, що зусилля спрямовані на диверсифікацію постачання газу в Україну обумовлені провалом політики Януковича щодо Росії і невдалими спробами переговорів та перегляду газових контрактів від 2009 року. Можна з упевненістю казати, що великий потенціал і сприятливі умови, згадані раніше, вже було змарновано", - переконані аналітики.

Між тим, на їхню думку, перемога кандидата від опозиції на президентських виборах в 2015 році не дасть великих надій на зміни.

"Наразі опозиція робить переважно популістські та реакційні кроки у відповідь на урядову програму реформ, і наприклад оголосила плани скасувати пенсійну реформу. Поки що ж опозиційні партії України не запропонували жодних альтернативних ідей щодо того, як треба проводити реформи", - зазначили експерти.

"Хоча поки що рано здогадуватися, що станеться в 2015 році, більш ймовірно, що наступна президентська кампанія зосередиться на особистих якостях кандидатів, а опозиція закликатиме змінити керівництво без послідовного плану щодо того, що робити далі. Дуже важко визначити хоч одного опозиційного лідера, який міг би запропонувати реальні (або примарні) надії на систематичні реформи в Україні", - додали вони. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування