Конкретних пропозицій щодо консорціуму ЄС від України не отримував - посол

Середа, 20 березня 2013, 17:42

Ініціатива про участь європейської сторони в можливому газотранспортному консорціумі має іти від України, й таку пропозицію необхідно детально конкретизувати.

Так вважає посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

"Газотранспортна система належить Україні. Тому ЄС не прийде з якимись пропозиціями, це - українське питання, Україна має запросити ЄС... Але ніяких конкретних пропозицій немає", - сказав він у Відні в кулуарах конференції "Україна - погляд зсередини".

Посол додав, що необхідна також повна інформація про українську ГТС і дотримання Києвом правил Європейського енергетичного співтовариства.

За його словами, стороною таких переговорів наразі може бути комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, який перебуває в контакті з європейськими операторами газового ринку.

Водночас Томбінський зазначив, що йдеться не про надання коштів із європейського бюджету, а про гарантії, що цей проект відповідає регуляціям ЄС.

Як відомо, прем'єр Микола Азаров на прес-конференції в Києві 19 березня заявив, що створення тристороннього консорціуму з управління українською ГТС залежить від європейських партнерів.

"Ми готові, Росія готова. Де ця третя сторона? Де підтримка ЄС цього формату співпраці з управління газотранспортним консорціумом?", - сказав він.

Голова відділу комунікацій і міжінституційних відносин Єврокомісії Флоріан Ермакора (Florian Ermacora), який також виступив на конференції "Україна - погляд зсередини", підтвердив зацікавленість ЄС у створенні тристороннього консорціуму, оскільки це допоможе залучити фінансування для реконструкції ГТС і підвищення надійності її роботи.

"Єврокомісія чітко дала знати, що ми зацікавлені у тристоронньому консорціумі. Ми вважаємо, що тристоронній консорціум - це правильне вирішення наявної проблеми", - сказав він.

Водночас Ермакора зазначив, що створення двостороннього консорціуму за участю тільки української та російської сторін також можливе.

"Наша позиція така: інформуйте, будь ласка, що відбувається, особливо перед тим, як буде прийнято якісь зобов'язання, зокрема законодавчі", - пояснив він.

Виконавчий директор комітету з економічних відносин Східної Європи BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) Райнер Лінднер (Rainer Lindner) у кулуарах конференції сказав, що великі німецькі оператори, такі як RWE, E.ON або Wintershall, не заявляли про зацікавленість в участі в такому проекті.

"Оптимальним варіантом була б участь Європейського банку реконструкції та розвитку, що має і політичний, і економічний вплив", - вважає Лінднер.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування