Медведєв – Україні: Спостерігач у МС буде тільки "нюхати повітря"

Четвер, 21 березня 2013, 07:26

Статус спостерігача при Митному союзі не дозволить Україні впливати на прийняття рішень в організації.

Про це заявив прем'єр Росії Дмитро Медведєв в інтерв'ю європейським ЗМІ, передає  "Інтерфакс".

"Із приводу того, чи може спостерігач впливати на якісь процеси? Звичайно, ні. Він же спостерігач", - заявив Медведєв.

Відповідаючи на запитання, прем'єр підкреслив, що країни МС будуть шанобливо ставитися до позиції країни-спостерігача, аналізувати її, "але спостерігач не бере участі у голосуванні, і в нього немає ніяких специфічних прав, які є в учасників Євразійського економічного союзу або ж в учасників Європейського союзу".

"Ми, звичайно, будемо раді бачити Україну, зараз ми саме формуємо підходи до членства в Митному союзі й у Євразійському економічному союзі - там буде повноцінне членство, і статус спостерігача", - заявив Медведєв.

Прем'єр Росії нагадав, що в міжнародних інтеграційних об'єднаннях є різні асоційовані й неасоційовані інститути, але при цьому вони не беруть участі у голосуванні, і, "в остаточному підсумку, їхній вплив на ключові, доленосні рішення вкрай незначний".

"Звичайно статус спостерігача виникає із двох міркувань - або просто, що називається, "нюхати повітря" і розуміти, що відбувається, у цьому немає нічого образливого, але тоді ніяких переваг не буде, а друге - це перша стадія приєднання до якогось інтеграційного об'єднання", - сказав Медведєв.

Якщо мова йде про другий варіант, зазначив російський прем'єр, "то тоді ми ще раз повинні нашим українським друзям сказати, що поки вони не приєднаються повністю, не за формою "три плюс один", на них не будуть поширюватися всі можливості й привілеї Митного союзу, вони для нас будуть сторонньою країною".

Раніше в понеділок прем'єр України Микола Азаров заявив, що українська сторона розраховує на статус спостерігача із правом дорадчого голосу.

Він пояснив, що при такому форматі співробітництва в Києва буде можливість брати участь у прийнятті рішень і на будь-якому етапі у випадку, а якщо це зачіпатиме інтереси української сторони, його корегувати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування