Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нафтогаз продовжує судитися з американцями за 200 мільйонів боргів

П'ятниця, 22 березня 2013, 15:05

"НАК "Нафтогаз України" витратить 200 тисяч доларів на захист в позові щодо відчуження активів компанії.

Про це повідомляє Вісник державних закупівель.

Подробиці судового розгляду не повідомляються. Обгрунтувальна записка по закупівлі на сайті відсутні.

Гроші підуть на забезпеченням представництва інтересів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у судових засіданнях англійських судів щодо примусового відчуження активів Компанії, у тому числі щодо інструктування адвоката – баристера Пушпіндер Саіні (Pushpinder Saini QC).

Йдеться про позов корпорації "Merchant International Company Ltd", який вже кілька років розглядається у судах Великобританії.

Американська компанія вимагає стягнути з "Нафтогаз України" борг у розмірі $24,71 млн.

Борг у розмірі $24,71 млн. (близько 200 млн. грн.) – це борг НАКУ перед російським "Газпромом", який виник наприкінці 1990-х.

У 1998 році "Укргазпром" (правонаступником якого згодом став "Нафтогаз України") і "Газпром" уклали договір, згідно з яким частина поставленого обсягу газу в Україну буде оплачена у вигляді фінансування робіт із будівництва соціальних об'єктів у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ.

Тим самим українці мали забезпечити погашення заборгованості третіх осіб перед підприємством "Северстудстрой" (входив у структуру "Газпрому"). Право вимагати борг за газ від "Нафтогазу України" таким чином перейшло підприємству "Северстудстрой".

Пізніше договір між сторонами був змінений – збільшені обсяги поставок російського газу в Україну (з 0,07 млрд. куб. м до 0,2275 млрд. куб. м) і, відповідно, був збільшений розмір фінансування будівництва українською стороною (з $3,6 млн. до $18,2 млн.).

Із цієї суми погашення заборгованості перед "Северстудстроем" було оговорено в розмірі $14,6 млн. Ця сума – і є борг, який від "Нафтогазу" вимагають зараз у судах. З урахуванням набіглих відсотків за минулі роки сума претензій збільшилася до $24,71 млн.

Згодом заборгованість української компанії росіяни переуступили американській корпорації Merchant International Company Ltd, яка вже 10 років у судах намагається домогтися повернення боргу.

У 2006 році Вищий господарський суд України ухвалив позитивне рішення для американців – про стягнення з "Нафтогаз України" $24,71 млн. Але рішення суду до останнього моменту не було виконано – гроші не виплачені.

Ситуація радикально змінилася в 2011 році, коли з'ясувалося, що АТ "Укргазпром" не підписував вищевказане доповнення до договору про поставки газу в Україну від 1998 року.

На підставі цього, а також низки інших фактів, Господарський суд Києва 3 листопада 2011 року ухвалив рішення, що підстав для задоволення вимог Merchant International Company Ltd. - немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
Усі новини...