Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польській експерт: Якщо Україна не підпише угоду з ЄС зараз, далі буде складніше

Понеділок, 25 березня 2013, 11:44

Якщо Україна не підпише Угоди про асоціацію з ЄС, їй буде складно повернутися до переговорів.

Таку думку висловив колишній радник президента Польщі з питань Євросоюзу, директором департаменту в справах ЄС у МЗС Польщі Павел Свєбода, в інтерв’ю виданню Тиждень.

"Дверей не замкнуть, але Україна змарнує багато часу. Якщо угода виявиться відкладеною на кілька років, то стосовно неї треба буде знову вести переговори", - сказав він.

Він нагадав, що законодавство ЄС не стоїть на місці, є амбіційний проект завершення програми побудови єдиного ринку, що означатиме необхідність повторної оцінки Угоди з Україною.

Крім того, за словами експерта, підписують двосторонні угоди ЄС з іншими країнами.

"Це змінить світовий баланс сил. Україна має посісти місце в першій хвилі нових торговельних угод. Якщо вона випаде з цього потоку, їй буде набагато складніше повернутися до переговорів, бо ЄС найближчим часом серйозно зай­матиметься поглибленням торговельних відносин з іншими партнерами у світі", - зазначив Свєбода.

Він також прокоментував прагнення Польщі підписати угоду про асоціацію незалежно від характеру влади президента Януковича.

"Це тому, що ми знаємо із власного досвіду: така домовленість, якщо її ефективно реалізують обидві сторони, означає великі зміни на краще в системі управління країною, у сфері економічної політики. Це, своєю чергою, поліпшить стандарти демократії", -0 висловив сподівання він.

"Може, ми занадто оптимістично ставимося до того, що зближення з ЄС, а пізніше членство у ньому змінило в Польщі, але чом би вам не використати перевіреного методу? Для нас переговори з ЄС теж були колосальним викликом, багато людей сумнівалися в їх результативності, але ефект є вражаючим іще й тому, що ми дуже багато від себе в цьому процесі вимагали. Ми змогли зміцнити внутрішню дисципліну й водночас зберегли власний характер", - поділився досвідом експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...